Biden „kib*szott rosszfiúnak” nevezte Netanjahut, a Fehér Ház mindent tagad

A Politico cikke szerint az amerikai elnök „mélységesen gyanakszik” az izraeli miniszterelnökre.

A Biden-kormányzat cáfolta azt a hírt, amely szerint az amerikai elnök erősen negatívan vélekedik Benjámin Netanjahuról, és durva kifejezéseket használt az izraeli miniszterelnökre.

A Politico vasárnapi cikke szerint az elnök „mélységesen gyanakvó” az izraeli vezetővel szemben, és négyszemközt azt mondta, hogy Netanjahu egy „kib@szott rosszfiú”.

Erre reagálva Andrew Bates, Biden szóvivője azt mondta: „Az elnök nem mondott ilyet, és nem is mondana ilyet”, hozzátéve, hogy a két államfő között „évtizedes kapcsolat van, amely a nyilvánosság előtt és a magánéletben is tiszteletteljes”.

A Politico cikkének középpontjában az az állítás állt, hogy a Fehér Ház támogatása Izrael Hamász elleni háborújában politikailag „tarthatatlan”, ami az elnöknek több millió liberális szavazatába kerülhet.

A lap szerint Biden attól tart, hogy Netanjahu belerángatja az Egyesült Államokat egy regionális közel-keleti háborúba. Bár Netanjahu többször is azt mondta, hogy a harcokat a Hamász elpusztítására akarja korlátozni, és óva intette a libanoni Hezbollahot az eszkalációtól, a cikk szerint az izraeli vezető valójában „egy regionális háborúban reménykedik”, hogy csökkentse a gázai tűzszünet miatti nemzetközi nyomást, és megoldja belpolitikai nehézségeit.

Befagyasztották az amerikai szankciókkal sújtott izraeli telepesek számláit

Az izraeli pénzügyminiszter szerint az „amerikai lépés komoly támadás Izrael szuverenitása ellen”.

A Politico szerint Biden az Izrael támogatásával járó politikai felelősségének hárítása érdekében utazott csütörtökön Michiganbe (a jelentős számú muszlim szavazóval rendelkező államba), és ítélte el a Nemzeti Imareggelin az arab-amerikaiak elleni gyűlöletet.

A cikk felhívta a figyelmet arra is, hogy Biden a közelmúltban szankcionált izraeli telepeseket a palesztinok elleni erőszak miatt.

A Politico szerint még az Izrael-párti demokrata törvényhozók is „megvetik” Netanjahut.

„Egyhangú volt a vélemény, hogy ennek az izraeli-gázai háborúnak most kell véget vetni, és hogy Bidennek ki kell állnia Bibivel szemben”

– mondta egy demokrata törvényhozó a lapnak.

„Ez politikailag katasztrófa. A bázis nagyon ki van akadva – és nem csak a baloldaliak. Soha nem láttam még ilyen mélységes gyötrődést, mint a gázai ügy miatt. Bibi sok demokrata szavazó körében mérgező, és Bidennek el kell határolódnia tőle” – tette hozzá a törvényhozó.

Megáll az ész: az USA elismerné a palesztin államot a gázai háború vége után?

A külügyminisztérium már vizsgálja a háború utáni államelismerés lehetőségét.