Chipet ültetett egy ember agyába Elon Musk cége

Az első emberi páciens agyába ültetett chipet a Neuralink nevű startup vasárnap, a beteg jól gyógyul – közölte a cég milliárdos alapítója, Elon Musk.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság tavaly engedélyezte a cégnek, hogy elvégezze az első kísérletet az implantátum emberen való tesztelésére, ami kritikus mérföldkő a startup azon törekvésében, hogy segítsen a betegeknek leküzdeni a bénulást és más neurológiai betegségeket.

A beavatkozás során egy robot segítségével sebészi úton egy agy-számítógép interfész (BCI) implantátumot helyeznek el az agynak abba a régiójába, amely a mozgási szándékot irányítja

– közölte korábban a Neuralink, hozzátéve, hogy a kezdeti cél az, hogy az emberek képesek legyenek egy számítógépes kurzort vagy billentyűzetet irányítani pusztán a gondolataik segítségével.

A Neuralink első terméke a Telepathy nevet viseli, mondta Musk egy külön bejegyzésben az X-en.

A vállalatot biztonsági protokolljait illetően már többször is felszólították ellenőrzésre. A Reuters a hónap elején arról számolt be, hogy a vállalatot megbírságolták az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának (DOT) a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályainak megsértése miatt.
Neuralinket tavaly júniusban mintegy 5 milliárd dollárra értékelték, de négy törvényhozó november végén arra kérte az amerikai tőzsdefelügyeletet, hogy vizsgálja meg, Musk megtévesztette-e a befektetőket technológiájának biztonságosságával kapcsolatban,

miután az állatorvosi feljegyzések szerint a majmokon alkalmazott implantátumokkal kapcsolatban olyan problémák merültek fel, mint a bénulás, a görcsök és az agyduzzanat.

Musk egy szeptember 10-i közösségi média-bejegyzésben azt írta, hogy „egyetlen majom sem halt meg a Neuralink-implantátum következtében”. Hozzátette, hogy a vállalat amúgy is „halálosan beteg” majmokat választott, hogy minimalizálja az egészséges majmokra leselkedő kockázatot.

Elon Musk, Ben Shapiro és számos zsidó vezető beszélget ma este élőben az X-en

Ha nem bír aludni magyar idő szerint hajnalban, érdemes lesz az X-re kapcsolni.