Három lépésből álló tűzszünettel kapna vissza Izrael túszokat

Egy magas rangú izraeli tisztviselő csütörtökön óvatosságra intett a Hamásszal kötendő túszszabadítási megállapodás esélyeit illetően. Az NBC Newsnak nyilatkozva a tisztviselő azt mondta, hogy az összes szempontot figyelembe véve nem világos, hogy létrejön-e az alku.

„Nem hiszem, hogy több mint 50% az esély, hogy megvalósul” – mondta a tisztviselő.

Közben az izraeli kormány szerepét jelenleg betöltő háborús kabinet egyik vezető tanácsadója elmondta, hogy készenlétben állnak a Hamász reakciójára a William Burns CIA-igazgató, David Barnea Moszad-főnök, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejk katari miniszterelnök és egy egyiptomi magas rangú hírszerzési tisztviselő által vasárnap Párizsban kidolgozott elvekre.

„Mindenki várja a Hamász reakcióját”

– mondta a tanácsadó az NBC News szerint, hozzátéve, hogy a háborús kabinet arra számít, hogy amint a Hamász válaszol, megkezdhetik a tárgyalásokat.

Korábban csütörtökön a The Wall Street Journal közölt részleteket a javasolt egyezségről.

A beszámoló szerint Izrael és a Hamász egy három részből álló megállapodást fontolgat, amely az izraeli túszok szabadon bocsátását egy hathetes tűzszünettel kezdené.

A most tárgyalt javaslat

első szakaszában civileket, köztük időseket, betegeket és gyerekeket engednének szabadon. Ezzel egyidejűleg a gázai lakosok szabadon mozoghatnak az övezetben.

A második fázisban, amely csak akkor következik, ha az első fázis sikeres lesz, a női katonákat is szabadon engedik.

A beszámoló szerint a Hamász 150 terrorista szabadon bocsátását követelte minden egyes szabadon bocsátandó női katonáért, amit a felek közötti „vitás pontként” határoztak meg.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerda este közzétett egy videót, amelyben a gázai túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról szóló tárgyalásokról nyilatkozott.

„A médiában nagy a zaj a további túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítésekről, ezért szeretném világossá tenni: dolgozunk egy másik terven a túszaink szabadon bocsátására, de hangsúlyozom: Nem mindenáron”

– mondta Netanjahu.

Hozzátette:

„Vannak vörös vonalak, többek között: Nem vetünk véget a háborúnak, nem távolítjuk el az IDF-et az övezetből, és nem engedünk szabadon több ezer terroristát”.

„Folyamatosan dolgozunk a túszaink kiszabadításán és a háború egyéb céljainak elérésén: A Hamász felszámolásán és annak az ígéretünknek betartásán, hogy Gáza többé nem jelent fenyegetést. Mindhárom célon együtt dolgozunk, és egyiket sem adjuk fel” – mondta Netanjahu.

Korábban szerdán Netanjahu találkozott 18 túsz családjával, mely találkozó rendkívül feszült hangulatban zajlott és amelyen ígéretet tett arra, hogy a koalíciós megfontolásoktól függetlenül előmozdítja a megegyezést — jelentette a 12-es hírcsatorna.

A beszámoló szerint a családok azt követelték a miniszterelnöktől, hogy akár koalíciója felbomlásának árán is fogadja el az alkut.

A miniszterelnök válaszában kiemelte: „Hogy ha a helyzet veszélyezteti Izrael biztonságát, vagy nem éri el azokat a célokat, amelyeket kitűztünk, akkor nem fogom megtenni…”.

Megáll az ész: az USA elismerné a palesztin államot a gázai háború vége után?

A külügyminisztérium már vizsgálja a háború utáni államelismerés lehetőségét.