Szánalmas: bojkottot hirdettek az izraeli női kosárlabda-válogatottal szemben

Kevesebb mint két hét van hátra az Eurobasket selejtező mérkőzéséig, de néhány ír játékos nem hajlandó játszani Izrael ellen, az ír kosárlabda szövetség szerint a FIBA kényszeríti őket erre.

Az ír női kosárlabda-válogatott öt játékosa bejelentette, hogy bojkottálja az Izrael elleni közelgő Európa-bajnoki selejtezőt – írja az Irish Times című napilap.

A játékosok a Gázában zajló háborút jelölték meg bojkottjuk okaként.

Rebecca O’Keefe, egy korábbi játékos felszólította a többi sportolót, hogy kövessék példájukat, és bírálta az ír szövetséget, amiért hagyta, hogy ilyen helyzet alakuljon ki.

A közelgő Eurobasket selejtezősorozat, amelynek keretében Izrael válogatottja először játszik a versenyen, az elmúlt napokban jelentős vitákat váltott ki Írországban.

„Támogatom a Hamászt, te kib@szott zsidó” – botrányos véget ért egy kosármeccs

Antiszemita gyalázkodásba fulladt egy középiskolás lányok közötti kosárlabda-mérkőzés New Yorkban.

Az előző csoportmérkőzéseket, köztük az Írország elleni meccset, a gázai háború kitörése miatt elhalasztották.

Az ír szövetség állítólag tett erőfeszítéseket azért, hogy megakadályozza az Izrael elleni mérkőzések megrendezését.

Az ír kosárlabda-szövetség nemrégiben közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy a játékosok nem számíthatnak pénzbüntetésre vagy eltiltásra, ha a bojkott mellett döntenek. Emellett a szövetség hivatalos közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a FIBA „kényszerítette” őket arra, hogy Izrael ellen játsszanak. A közleményben továbbá azt is felvázolták, hogy 100 000 eurós pénzbüntetést szabnak ki, ha a csapat nem vesz részt a novemberre tervezett második mérkőzésen, amelyet Dublinban rendeznek meg. Emellett a csapatot kizárnák az EuroBasket 2025 és az EuroBasket 2027 selejtezőiből is.

Szégyen: durván diszkriminálták az izraeli női vízilabda-válogatottat

Az Izraeli Vízilabda Szövetség panaszt tett az Európai Úszószövetség döntése miatt.