„Zavarba ejtő” – Netanjahu Katar-politikáját bírálta a Moszad volt kémfőnöke

„Benjamin Netanjahu miniszterelnök döntése, hogy kritizálta a Hamásszal való tűzszüneti és túszmegállapodásról szóló tárgyalásokra irányuló katari erőfeszítéseket, zavarba ejtő” – mondta csütörtökön a Walla-nak Josí Cohen volt Moszad-igazgató.

Cohen, akit korábban Netanjahu potenciális utódjának tekintettek a Likudban, bírálta a miniszterelnököt, és arra figyelmeztetett, hogy Doha úgy dönthet, hogy otthagyja a tárgyalóasztalt, ha Netanjahu támadásai folytatódnak.

„Ez számomra zavarba ejtő” – ismerte el a volt Moszad-főnök. „Amikor [a háború] első napjaiban jelen voltam a megbeszéléseken, azt javasoltam, hogy a lehető legteljesebb mértékben tartsuk fenn a kapcsolatunkat Katarral.

Az igazi aggodalmam az, hogy ha ezt nem tesszük meg, akkor túl nagy válságba kerülünk ahhoz, hogy túljussunk rajta”

– folytatta Cohen.

„Katar elmenekülne a tárgyalóasztaltól, mi pedig hatékony közvetítés nélkül maradnánk” – figyelmeztetett.

A Moszad volt kémfőnöke elmondta, hogyan lehet kiszabadítani a túszokat

Benjamin Netanjahu lehetséges utódja szerint nem kizárt, hogy a Hamász hamarosan újra tárgyalóasztalhoz akar majd ülni.

Cohen a Gázával kapcsolatos tervekről szólva „teljes” kivonulást javasolt.

„A Gázából való teljes kivonulás mellett szeretnék érvelni”

– mondta Cohen a Walla-nak.

Korábban csütörtökön a túszok kiszabadítását szorgalmazó családok szervezete azzal vádolta Netanjahut és kollégáit, hogy szándékosan szítják a feszültséget Katarral, azzal, hogy kiszivárogtattak egy felvételt, amelyen az izraeli miniszterelnök kritizálta Doha erőfeszítéseit az egyezségről szóló tárgyalásokra.

„Minden beszélgetést, amely a miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseken zajlik, az irodája és a megbeszélésen jelen lévő munkatársai rögzítik” – mondta a szervezet szóvivője, Haim Rubinstein.

„A döntés arról, hogy kiszivárogtatnak-e az alkura és közvetítőire vonatkozó információkat, a miniszterelnöki hivatal hatáskörébe tartozik”

– tette hozzá.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Volt Moszad-kémfőnök: le kell vadászni a Hamász támadásában részt vevő irániakat

Josí Cohen szerint a túszok kiszabadulása érdekében Izraelnek muszáj nyitva tartania a kommunikációs csatornákat Katarral.