Izraelt okolják az ENSZ gázai létesítménye elleni támadásért

Az izraeli hadsereg vizsgálata kizárja, hogy izraeli légi vagy tüzérségi csapás érte volna az UNRWA, az ENSZ palesztinokat segítő segélyszervezetének egyik Khan Yunis-i létesítményét. Ennek ellenére az Egyesült Államok is további vizsgálatot szorgalmaz.

A Fehér Ház szerdán közölte, hogy „komolyan aggódik” az UNRWA egyik gázai létesítményét ért csapás miatt, amely a szervezet állítása szerint „tömeges áldozatokhoz” vezetett, és amelyért palesztin arab tisztviselők Izraelt okolják.

„Bár még nem ismerünk minden részletet a történtekről, és továbbra is információkat keresünk a mai eseményekkel kapcsolatban, minden ártatlan élet elvesztése tragédia”

– mondta Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a CNN által idézett nyilatkozatában.

„Ez a konfliktus már több tízezer palesztin civil pusztulását és sérülését okozta, és minden egyes elvesztett civil életet gyászolunk”

– tette hozzá.

Watson ismételten hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „támogatja Izraelnek a nemzetközi humanitárius joggal összhangban álló önvédelemhez való jogát”, és kijelentette, hogy az USA

„továbbra is azon fog dolgozni, hogy növelje az életmentő humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben, és hazahozza az összes ott fogva tartott túszt”.

A nyilatkozat azután érkezett, hogy az UNRWA, az ENSZ „palesztin menekülteket” segítő szervezete közölte, hogy Khan Younisban találat érte a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereknek otthont adó épületet, amely legalább kilenc ember halálát és 75 másik sérülését okozta.

Az IDF kizárta, hogy az UNRWA létesítményét ért találat izraeli légi vagy tüzérségi csapás lett volna és a Hamász erőit okolja a történtekért.

Anticionista magyar feministák uszítottak Izrael ellen az Élet és Irodalomban

Ferencz Mónika és Szili Noémi „A szavak háborús kiszolgáltatottsága” címmel közölt véleménycikket az ÉS-ben.