Vicc: apartheidnek nevezte Izraelt a Harvard antiszemitizmus elleni megbízottja

A Harvard Egyetem két elnöki munkacsoport létrehozását jelentette be pénteken: egyet az antiszemitizmussal, egyet pedig az iszlamofóbiával kapcsolatban.

„Az antiszemita és iszlamofób cselekedetekről szóló jelentések száma az egyetemen megszaporodott, és az összetartozás érzése ezen csoportok körében alá lett ásva” – írta Alan Garber, a Harvard ideiglenes elnöke. „Meg kell értenünk, miért és hogyan történik ez – és mit tehetnénk még a megelőzés érdekében”.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó elnöki munkacsoport két társelnöke közül az egyik Derek Penslar, az egyetem zsidó származású történészprofesszora, akinek kinevezése éles kritikát váltott ki Lawrence Summers, a Harvard korábbi elnöke részéről.

„Elvesztettem a bizalmamat a Harvard vezetésének elszántságában és képességében, hogy a Harvardot olyan helyként tartsák fenn, ahol a zsidók és az izraeliek virágozhatnak”

írta Summers a bejelentés után.

Summers Penslart „a cionizmust mélyen ismerő tudósnak” és „a személyes antiszemitizmusnak nyomát sem mutató, jóakaratú embernek” nevezte, de azt mondta, hogy előéletét tekintve a professzor

„alkalmatlan egy olyan munkacsoport vezetésére, amelynek feladata a sokak által a Harvardon komoly antiszemitizmus-problémának tekintett probléma leküzdése”.

A Harvardot az AMCHA 100 egyetem közül a zsidógyűlölet szempontjából a legrosszabb helyre sorolta, és az intézmény ellen peres eljárás is folyik antiszemitizmus miatt – jegyezte meg Summers.

Zsidó diákok perelték be a Harvardot

Állításuk szerint a nagy múltú egyetem a burjánzó antiszemitizmus egyik fellegvárává vált.

„Vegyük észre azt is, hogy a Harvardon a tavalyi félév eseményei miatt a felvételizők számának csökkenése nagyobb mértékű volt, mint bármelyik nagyobb egyetemen az emberemlékezet óta”

– mondta.

„Penslar nyilvánosan minimalizálta a Harvard antiszemitizmus-problémáját, elutasította az amerikai kormány által az antiszemitizmusra az elmúlt években használt definíciót, mivel az szerinte túl tág, hivatkozott a telepes kolonializmus fogalmának szükségességére Izrael elemzése során, Izraelt apartheid államként emlegette és így tovább” – emlékeztetett Summers, hozzátéve, hogy a professzor „bár nem támogatja a BDS-t, világossá tette, hogy ésszerű álláspontnak tartja”.

Summers szerint ezek a nézetek nem jelentenek problémát egy harvardi professzor vagy egy munkacsoport tagja számára,

„de egy antiszemitizmus elleni munkacsoport társelnökeként ez rendkívül problematikusnak tűnik”

– mondta.

„Elképzelhető-e, hogy a Harvard olyan valakit nevez ki a rasszizmusellenes munkacsoport élére, aki bagatellizálta a rasszizmus problémáját, vagy aki a szövetségi rasszizmusellenes erőfeszítések ellen érvelt? Ez egy újabb példája az antiszemitizmus és az előítéletesség más formái közötti kettős mérce alkalmazásának”.”

Megszakítja a Harvaddal való kapcsolát a bécsi zsidó üzleti egyetem

Elegük lett az amerikai egyetem antiszemitizmushoz való képmutató hozzáállásából.