Megszakítja a Harvaddal való kapcsolát a bécsi zsidó üzleti egyetem

A bécsi Lauder Business School „a zsidó hallgatói közösséggel való szolidaritásból” megszakította kapcsolatait a Harvard Egyetemmel – jelentette szerdán a CNN az intézmény közleményére hivatkozva.

„2014 óta a Lauder Business School büszkén csatlakozott a Harvard Egyetem Michael Porter professzor Microeconomics of Competitiveness Network nevű hálózatához, és az évek során nagyra értékeltük és élveztük ennek az együttműködésnek a produktivitását” – írta közleményében Daniella Sheinfeld, a Lauder Business School kommunikációs vezetője.

„A közelmúlt eseményei miatt azonban a Lauder Business School úgy döntött, hogy kilép ebből a hálózatból”.

A Ronald Lauder milliárdos által alapított Lauder Business School a honlapja szerint beépíti a judaizmust a tantervébe, mondván, hogy zsidó diákjainak helyet kíván biztosítani a spirituális fejlődéshez.

A bejelentés azután történt, hogy az elmúlt hetekben a Harvard Egyetem a kampuszon növekvő antiszemitizmust szégyenletes módon nem kívánta megfelelő módon kezelni.

A Harvard elnöke, Claudine Gay, a Pennsylvaniai Egyetem elnöke, Liz Magill és az MIT elnöke, Sally Kornbluth nemrégiben támadások kereszttüzébe került egy vitatott tanúvallomás miatt, amelyet az egyetemi antiszemitizmusról tartott képviselőházi meghallgatáson tettek.

Az egyetemi elnökök kitérő választ adtak Elise Stefanik képviselőnő kérdésére, miszerint a zsidók népirtására való felhívások sértik-e az egyetemi szabályzatot.

Magill lemondott a megjegyzései miatti visszhangot követően, Gay pedig bocsánatot kért a megjegyzéseiért, és a Harvard Crimson című lapnak adott interjújában elmondta: „Sajnálom. A szavak számítanak.”

Annak ellenére, hogy a bocsánatkérése után is folyamatosan Gay elbocsátására szólítottak fel, a Harvard nemrég megerősítette, hogy támogatja Gay további vezetését az egyetemen.

A hét elején Len Blavatnik zsidó-amerikai milliárdos visszavonta a Harvard támogatását. A bécsi Lauder Business Schoolban a zsidó fakultánst a helyi Chábád közösség megbízottai vezetik.

Erkölcsileg csődöt mondtak a legnevesebb amerikai egyetemek vezetői

Nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy a “zsidók kiirtására való felhívás” szembemegy-e az általuk képviselt intézmények magatartási kódexével.