EU-s külügyminiszterek próbálnak békét teremteni a palesztinok és Izrael között

Az Európai Unió külügyminiszterei a mai nap folyamán külön tárgyalásokat folytatnak izraeli és palesztin kollégáikkal a tartós béke kilátásairól, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította a jövőbeli palesztin állam létrehozására irányuló felhívásokat — jelenti a Times of Israel.

A 27 uniós miniszter először Izrael Katz izraeli külügyminiszterrel találkozik, majd külön tárgyalnak a Palesztin Hatóság vezető diplomatájával, Rijád al-Málikival.

Katz és Maliki várhatóan nem találkozik egymással.

Katz és Maliki ma külön-külön is felszólal az Európai Unió Külügyi Tanácsának brüsszeli ülésén, amelyen Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom kollégái, valamint az Arab Liga főtitkára is részt vesz.

Az ülésen nagyrészt a Közel-Keletről lesz szó, de szóba kerül az ukrajnai háborút is.

Emellett Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai vezetője egy tízpontos tervet fog ismertetni az Izrael és a palesztinok közötti béke érdekében.

Az EU nehezen alakított ki egységes álláspontot a gázai konfliktussal kapcsolatban, mivel az Izraelt szilárdan támogató országok, mint például Németország, elutasították az azonnali tűzszünetre vonatkozó, Spanyolországhoz és Írországhoz hasonló követeléseket.

Az EU tisztviselői általános feltételeket vázoltak fel a „másnapra”, amikor a jelenlegi gázai háború véget ér, és az ellenségeskedések beszüntetését, az izraeli túszok visszatérését, a Hamász uralmának megszűnését és a Palesztin Hatóság szerepvállalását a Gázai övezet irányításában követelték.

A terv középpontjában egy „előkészítő békekonferencia” összehívása áll, amelyet az EU, Egyiptom, Jordánia, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Arab Liga szervezne, és amelynek összehívására az Egyesült Államokat és az ENSZ-t is felkérnék.

A konferencia akkor is megrendezésre kerülne, ha az izraeliek vagy a palesztinok elutasítanák a részvételt. A dokumentum szerint azonban mindkét féllel konzultálnának a tárgyalások minden egyes lépésénél, miközben a küldöttek béketervet próbálnak kidolgozni.

A belső dokumentum, amelyet több hírügynökség, köztük a Reuters is látott, egyértelművé teszi, hogy a béketerv egyik fő célja egy független palesztin állam létrehozása lenne, amely „békében és biztonságban élne Izrael mellett”.

A tagállamoknak írt levelében Borrell azt írta, hogy a terv

„gyakorlati javaslatokkal dolgozza ki azt az elfogadott elvet, hogy csak az izraeli-palesztin konfliktus politikai, fenntartható, hosszú távú megoldása hozhat békét a két népnek és stabilitást a térségnek”.

Az Euronews szerint Borrell terve teljes normalizálást szorgalmaz Izrael és az arab államok között, és egy éven belül megteremtené az izraeli-palesztin béke „kezdeti kereteit”. Mindkét állam számára „szilárd biztonsági garanciákat” nyújtanának, és a megállapodás „Izrael és a palesztinok teljes kölcsönös diplomáciai elismerésének és a térségbe való integrációjának feltételéül szabnák”.

A megosztottság miatt az EU 27 tagállama valószínűleg nem fogja támogatni Borrell útitervét.

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint nem várható áttörés a hétfői „bonyolult diplomáciai balettmutatvány” során.

„Az elképzelés az, hogy teljes körű megbeszélést folytassunk az összes résztvevővel, az izraeliekkel, a palesztinokkal és az arabokkal, hogy megvitassuk az álláspontokat, és megpróbáljuk jobban megérteni, hogy ki hol tart” – mondta a tisztviselő.

A Nyugat végzetes tévedése az Izrael elleni háborúban

„Sokan szinte magától értetődőnek tekintik, hogy különbséget kell tenni a Hamász és a Gázai övezet „hétköznapi” palesztin arab lakosai között. Ez a megkülönböztetés azonban hamis.”