Amerika szerint Izrael a Hamász-terroristáknak csak 20-30%-át likvidálta

Annak ellenére, hogy Izrael megfogadta, hogy felszámolja a Hamász harci képességeit, a biztonsági erők a terroristáknak mindössze 20-30 százalékát likvidálhatta a Gázai övezetben – jelentették amerikai hírszerző ügynökségek.

A The Wall Street Journal egy titkos jelentésre hivatkozva vasárnap reggel azt írta, hogy az Egyesült Államok úgy véli, a terrorcsoportnak még mindig elegendő lőszere van ahhoz, hogy több hónapig folytassa az izraeli erők elleni harcot.

A jelentés szerint a Hamász harcosai átalakították taktikájukat, rajtaütéseket hajtanak végre az IDF egységein, majd elrejtőznek.

A Hamász emellett megpróbálja újjáépíteni rendőri erejét Gáza város egyes részein – közölték amerikai tisztviselők, akik megerősítették a titkos hírszerzési jelentés részleteit.

Az IDF egyik magas rangú parancsnoka 2021-ben azt mondta, hogy a Hamásznak vélhetően mintegy 30 000 harcosa van.

A múlt héten az IDF közölte, hogy a háború kezdete óta több mint 9 000 Hamász-ügynököt és más terrorcsoportok tagjait ölték meg a Gázai övezetben, emellett mintegy 1 000 terroristát öltek meg Izraelen belül október 7-én.

Ugyanakkor Izraelnek jóval magasabbra lőtt becslése van a Hamász harcosok számáról, akik már nem képesek fegyvert ragadni, becslése szerint 16 ezren sebesültek meg, akiknek a fele nem tudja folytatni a harcot

– írta a WSJ egy meg nem nevezett magas rangú izraeli tisztviselőre hivatkozva.

Az Egyesült Államok ugyanakkor 10 500 és 11 700 közé teszi a Hamász sebesültjeinek számát, akik közül sokan folytathatják a harcot – mondta a lapnak egy amerikai tisztviselő.

A jelentés megjegyezte, hogy az amerikai katonai doktrína szerint azok a hagyományos erők, amelyek harcosai 25-30%-os veszteséget szenvednek el, harcképtelennek minősülnek. A Hamász azonban nem hagyományos hadsereg, amely védekező pozícióban harcol egy sűrű városi környezetben, és több száz kilométernyi alagúthoz fér hozzá, amelyeket az erők mozgatására és támadások végrehajtására lehet használni.

Bár az elszenvedett veszteségek nyomást gyakorolnak a Hamászra, minden egyes harcosa valószínűleg további feladatokat vállal, mondta Joseph Votel nyugalmazott hadseregtábornok, az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteinek korábbi parancsnoka.

Sem a Hamász, sem az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatal nem kívánta kommentálni a jelentést.

Az IDF értékelése szerint a gázai harcok valószínűleg egész 2024-ben folytatódni fognak, mivel Izrael azon dolgozik, hogy megfossza a Hamászt katonai és kormányzati képességeitől. Azt is megfogadta, hogy addig folytatja a harcokat, amíg az összes megmaradt túsz kiszabadul a fogságból.

Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A színfalak mögött Amerika, Izrael és az arab országok folyamatosan egyeztetnek egy új regionális valóság megteremtéséről.