Norvég megállóval érkezik a Palesztin Hatóság pénze Izraelből

Az izraeli biztonsági ksabinet ma reggeli ülésén jóváhagyták a befagyasztott pénzeszközöknek a Palesztin Hatóságtól Norvégiába történő átutalásának tervét — írja az Arutz7 izraeli híroldal.

Az Amerikai Egyesült Államok kérésére a kabinet elé terjesztett terv szerint a Gázai övezetnek szánt pénzeszközöket egy harmadik félnek utalják át. A teljes összeg havonta körülbelül 275 millió sékel (mintegy 25 milliárd forint).

A jóváhagyott terv szerint a pénz egyharmadát egy norvég számlán fogják tárolni, és az izraeli pénzügyminiszter jóváhagyása nélkül nem lesz lehetőség a palesztinoknak történő átutalásra.

A miniszterek közötti szavazás során mindössze Itámár Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ellenezte a tervet.

A tanácskozás során a minisztereket arról tájékoztatták, hogy

a terv egy amerikai kérés volt, hogy oldják meg a fennmaradó pénzösszegekkel kapcsolatos dilemmát, és tegyék lehetővé, hogy azokat a Palesztin Hatósághoz utalják.

A Betzalel Szmotrich és Ron Dermer miniszterek által készített terv szerint az első feltétel az lesz, hogy a harmadik fél bejelenti, hogy tiszteletben tartja az izraeli kabinet határozatait, amelyek szerint nem lehet Gáza számára forrásokat átutalni a Palesztin Hatóságnak, így az nem utalja át a forrásokat Gázába.

Óriási diplomácia győzelem: az EP a Hamász felszámolásához kötné a tűzszünetet

Végre kezd felébredni Európa?