Óriási diplomácia győzelem: az EP a Hamász felszámolásához kötné a tűzszünetet

Az Európai Parlament „állandó tűzszünetre” szólított fel az Izrael és Hamász közötti háborúban, de megszavazta azt is, hogy egy esetleges tűzszünetet a terrorcsoport felszámolásához és a Gázai övezetben még fogva tartott több mint 130 túsz szabadon bocsátásához kell kötni.

A 312 igen szavazattal, 131 nem ellenében és 72 tartózkodás mellett elfogadott C9-0068. számú határozat „tartós tűzszünetre és a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítések újraindítására szólít fel, feltéve, hogy valamennyi túszt azonnal és feltétel nélkül szabadon engednek, és felszámolják a Hamász terrorszervezetet”.

Izraeli tisztviselők és diplomaták jelentős diplomáciai győzelemként üdvözölték a határozat elfogadását.

„Örömmel látjuk, hogy az Európai Parlament megérti a túszok szabadon bocsátásának és a Hamász lefegyverzésének szükségességét bármilyen tűzszünet előtt” – nyilatkozta Haim Regev, Izrael EU-nagykövete a Politico című lapnak.

„Az Európai Unió azt akarja, hogy Izrael megnyerje ezt a háborút a Hamász ellen”

– tweetelte a határozat elfogadása után Eylon Levy kormányszóvivő.

Közben Adel Atieh, a Palesztin Hatóság brüsszeli képviselője elítélte a szavazást, mint „az Európai Parlament erkölcsi kudarcát”.

„Ezzel a szavazással Európa elveszíti a hitelességét” – magyarázta Atieh a Politico című lapnak, miközben azt állította, hogy az állásfoglalásnak voltak „pozitív” aspektusai is – a törvényhozók által elfogadott szöveg „aránytalannak” ítéli Izraelnek a Hamász október 7-i mészárlására adott katonai válaszát.

Az Európai Unió tagjai egyébként mélyen megosztottak a Hamász elleni háborúval kapcsolatban.

Antiszemita videót osztott meg az egyik kommunista EP-képviselő

„A parlamentből való felfüggesztés a minimum, amit elvárnánk” – fogalmazott az eset után az Európai Zsidó Szövetség elnöke.

Kedden az Európai Tanács, amely az összes EU-tagállam nemzeti kormányát képviseli, az október 7-i támadásokra válaszul szankciókat rendelt el a Hamász gázai vezetőjével, Jahja Szinvárral szemben.

Azonnali hatállyal Szinvár „az Európai Unió tagállamaiban lévő pénzeszközeinek és egyéb pénzügyi eszközeinek befagyasztása alá kerül”. Az uniós szereplőknek az is tilos, hogy pénzeszközöket és gazdasági forrásokat bocsássanak a rendelkezésére” – áll a brüsszeli hivatalos közleményben.

A hónap elején Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője azt követelte, hogy a nemzetközi közösség kényszerítsen ki „megoldást” az Izrael és a palesztin terroristák közötti konfliktusra Júdea és Szamária, valamint a Gázai övezet területén.

„Amit az elmúlt 30 évben megtanultunk, és amit most a Gázában tapasztalt tragédia kapcsán tanulunk, az az, hogy a megoldást kívülről kell kikényszeríteni”

– mondta Borrell.

„A békét csak akkor lehet tartósan megvalósítani, ha a nemzetközi közösség intenzíven részt vesz annak elérésében, és kikényszeríti a megoldást” – tette hozzá, utalva az Egyesült Államokra, Európára és az arab országokra.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Antiszemitizmus újratöltve – avagy mi a halál folyik a CEU-n?

Soros György bécsi egyetemén uralkodó állapotokról írt a Neokohn korábbi főszerkesztője.