Netanjahu: Szó sincs palesztin államról

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala kivételesen szombaton kiadott nyilatkozatában azt mondja, hogy Izraelnek teljes biztonsági ellenőrzést kell fenntartania Gáza felett, miután az amerikai elnök arra célzott, hogy az izraeli vezető elfogadhat egyfajta kétállami megoldást.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombaton visszautasította azt a jelentést, amely szerint azt mondta volna Joe Biden amerikai elnöknek, hogy nem zárja ki egy palesztin állam létrehozását.

A Netanjahu hivatala által kiadott ritka nyilatkozatra azután került sor, hogy a CNN a beszélgetést ismerő személyre hivatkozva arról számolt be, hogy Netanjahu azt mondta Bidennek, hogy az egy nappal korábban tett nyilvános megjegyzései – amelyekben a miniszterelnök látszólag elutasította egy palesztin állam létrehozásának gondolatát – nem azt jelentették, hogy teljesen kizárja ezt a lehetőséget.

„A Biden elnökkel folytatott tegnap esti beszélgetésében Netanjahu miniszterelnök megismételte évek óta következetes álláspontját, amelyet előző nap egy sajtótájékoztatón is kifejtett: a Hamász felszámolása után Izraelnek teljes biztonsági ellenőrzés alatt kell tartania a Gázai övezetet, hogy Gáza többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre – és ez ellentétben áll a palesztin szuverenitás iránti követelésekkel”

– áll a miniszterelnöki hivatal közleményében.

Az gondosan megfogalmazott nyilatkozat ugyanakkor nem zárta ki véglegesen a nem-teljes szuverenitással rendelkező palesztin állam lehetőségét – ezt a lehetséges opciót Biden a vezetők pénteki telefonbeszélgetését követő megjegyzéseiben említette, amikor a kétállami megoldás „típusairól” beszélt.

A forrás a CNN-nek azt mondta, hogy a két vezető „komoly” és „részletes” megbeszélést folytatott.

A jelentés megjegyezte, hogy Biden „érdekesnek” találta a kormánya tisztviselői között a közelmúltban folytatott beszélgetéseket egy lehetséges, ám haderő nélküli jövőbeli palesztin államról.

A CNN jelentése magának Bidennek hasonló megjegyzéseit követte, aki pénteken késő este azt mondta, hogy a palesztinok számára egy független állam létrehozása nem lehetetlen, akkor sem, ha Netanjahu még hivatalban van, és hogy a két vezető pénteken korábban folytatott telefonbeszélgetésük során megvitatta a kérdést.

Az amerikai polgármesterekkel tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva Biden közvetlenül azt a kérdést kapta, hogy lehetetlen-e a kétállami megoldás, ha Netanjahu még hivatalban van.

„Nem, nem az” – válaszolta az elnök.

Ezután megkérdezték: „Át fogja-e gondolni az Izraelnek nyújtandó támogatás feltételeit, tekintettel arra, amit Netanjahu a kétállami megoldásról mondott?”. (Az izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján megismételte és részletezte, hogy ellenzi a palesztin szuverenitást.)

Biden azt mondta: „Azt hiszem, ki fogunk tudni találni valamit”.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne ezt megvalósítani, az elnök utalt arra, hogy a kétállami megoldásoknak lehetnek olyan „típusai”, amelyeket Netanjahu nem feltétlenül ellenez:

„A kétállami megoldásoknak számos típusa létezik. Számos olyan ország van, amely tagja az ENSZ-nek, de még mindig – nincs saját hadserege. Számos olyan állam létezik, amelynek vannak korlátai… És így azt hiszem, vannak módok, amelyekkel ez működhet”.

A riporter ezután közölte Bidennel, hogy

„Bibi most mondta, hogy ellenez bármilyen kétállami megoldást”.

„Nem, nem ezt mondta” – bizonygatta Biden.

Arra a kérdésre, hogy Netanjahu mire nyitott, Biden azt mondta:

„Majd megmondom”.

Weijia Jiang on Twitter: „POTUS on why he thinks a two state solution is possible with Bibi in power: https://t.co/bOGPDJt0hc pic.twitter.com/4zhoArwBvG / Twitter”

POTUS on why he thinks a two state solution is possible with Bibi in power: https://t.co/bOGPDJt0hc pic.twitter.com/4zhoArwBvG

Biden ezen megjegyzései nem sokkal azután hangzottak el, hogy ő és Netanjahu 27 nap óta először beszélt egymással.

Jeruzsálem és Washington között egyre inkább napirendre került a gázai háború, amelyet Izrael válaszul indított a Hamász vezette október 7-i támadásra, amikor palesztin terroristák mintegy 1200 embert, többségében civileket mészároltak le, és mintegy 240 túszt ejtettek.

Netanjahu elutasította Biden elképzelését a háború utáni Gázáról, amelyet politikailag újra egyesítenének Ciszjordániával a Palesztin Hatóság irányítása alatt – reformok után – egy szélesebb körű diplomáciai kezdeményezés részeként, amelynek célja egy esetleges kétállami megoldás — jelenti a Times of Israel.

Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A színfalak mögött Amerika, Izrael és az arab országok folyamatosan egyeztetnek egy új regionális valóság megteremtéséről.