A Gázán kívüli vitatott területek sincsenek biztonságban

Palesztin terroristák Júdeában, Szamáriában és a Jordán-völgyben október 7-e óta több, mint 2 600 terrorakciót hajtottak végre. Öt civilt öltek meg és több tucatnyi izraelit sebesítettek meg.

Miközben az Izraeli Védelmi Erők a Hamász ellen harcolnak a Gázai övezetben, az ország Júdea, Szamária és Jordán-völgyi régióiban is drámaian emelkedik a terrorcselekmények száma – derül ki a Mentők Határok Nélkül szervezet kedden közzétett adataiból.

Október 7. és január 15. között a Mentők Határok Nélkül elsősegélynyújtói

több mint 2 600 izraeli civilek és katonák ellen irányuló támadást regisztráltak, köztük 760 esetben kődobálást, 551 gyújtóbombát, 12 késeléses vagy sikeres merényletet és kilenc járművel elkövetett gázolásos támadást.

A jelentés megállapításai között szerepel a lövöldözések számának erőteljes növekedése, az elmúlt három hónap során 127 lövöldözésről érkezett jelentés. Összehasonlításképpen ez a szám 2022-ben alig 100 volt.

A szervezet adatai nem tartalmazzák azt a több száz erőszakos támadást a biztonsági személyzet ellen, amelyek a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló falvakban zajló terrorellenes műveletek során történtek.

A Mentők Határok Nélkül szerint a palesztin terroristák Júdeában és Szamáriában október 7-e óta öt izraelit öltek meg és sokakat megsebesítettek.

Legutóbb hétfőn egy hetvenes éveiben járó izraeli nő meghalt és legalább 17 másik ember megsebesült egy kombinált autórobbantásos és késeléses támadásban Ránáná központi városában.

Késeléses és gázolásos terrortámadás Ráánánában, több sebesült, egy halott

A terroristák megkéseltek egy járókelőt, több, mint egy tucat embert megsebesítettek. Az elkövetők hebroni arabok.