20 túszt tartottak fogva a most felfedezett gázai terroralagútban

Az Izraeli Védelmi Erők a Gázai övezet déli részén tevékenykedő csapatai a közelmúltban felfedeztek egy alagutat, ahol izraeli túszokat tartott fogva a Hamász terrorcsoport „kemény és embertelen körülmények között” – közölte az IDF szombaton.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a katonák „pontos hírszerzés” segítségével találták meg a bejáratot a hatalmas alagúthálózathoz, amely a dél-gázai Khan Júniszban, a Hamász egyik parancsnokának otthona alatt húzódik.

Elmondta, hogy a csapatok harcoltak a Hamász fegyvereseivel, amikor azok először behatoltak az alagútba, és megölték őket.

„Az alagutat robbanóanyaggal és robbanóajtókkal szerelték fel, amelyek célja a terroristák védelme és a túszaink megtalálásának megakadályozása volt”

– mondta Hagari.

„Körülbelül egy kilométerre az alagút belsejében, mintegy 20 méter mélyen a föld alatt, a katonák egy központi kamrát találtak, ahol a Gázából visszatért túszok tanúvallomásai alapján úgy tudjuk, hogy a legtöbb időt töltötték”

– mondta.

A csapatok megérkezésekor ugyanakkor már nem találtak túszokat az alagútban, azokat a hadsereg közeledtével elvitték onnan.

Néhány korábban az alagútban fogva tartott túszt már elengedtek – mondta, megjegyezve, hogy a katonák megtalálták többek között a novemberben kiszabadult ötéves Emilia Aloni által készített rajzokat.

Hagari elmondta, hogy az alagútban tovább haladva a katonák öt szűk fogdát találtak, mindegyikben egy matraccal és egy vécével.

„A rendelkezésünkre álló tanúvallomások szerint körülbelül 20 túszt tartottak fogva ebben az alagútban különböző időpontokban, kemény körülmények között, napfény nélkül, sűrű levegőben, kevés oxigénnel és szörnyen magas páratartalommal, ami rendkívül megnehezíti a légzést”

– mondta.

„Néhányukat körülbelül 50 nappal ezelőtt engedték szabadon, néhányukat pedig még mindig Gázában tartják fogva, és talán még keményebb körülmények között vannak, köztük idős emberek, akiknek gyógyszerekre és segítségre van szükségük”

– tette hozzá Hagari.

Az IDF szerint az alagútban fogva tartott túszokat a Hamász valószínűleg egy másik területre vitte, amikor a csapatok megérkeztek és rajtaütöttek a földalatti hálózaton.

Az IDF hírszerzési értékelésekre hivatkozva azt mondta, hogy a Hamász több millió dollárt fektetett az alagút építésébe.

Washington egy hatalmas alkuval hozná el a közel-keleti békét

A színfalak mögött Amerika, Izrael és az arab országok folyamatosan egyeztetnek egy új regionális valóság megteremtéséről.