Visszavonták a tiltást, Izrael mégiscsak indulhat a jégkorong-világbajnokságon!

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség visszavonulót fújt.

Nyolc órával a Sportdöntőbíróságon tervezett meghallgatás előtt az Izraeli Olimpiai Bizottság és az Izraeli Jégkorong Szövetség értesítést kapott arról, hogy az eltiltást visszavonták, valamint arról, hogy Izrael meghívást kapott a jövő heti, 2024-es IIHF U20-as jégkorong-világbajnokság III. divízió A csoportjának bulgáriai tornájára.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség által szerdán kiküldött hivatalos levélben az áll, hogy a döntés, miszerint Izraelt fogadják a tornán, „a legfrissebb biztonsági és védelmi garanciákon, valamint az illetékes bolgár hatóságokkal folytatott kommunikáción alapul”.

Az IIHF azt is jelezte, hogy felülvizsgálja Izrael részvételének státuszát a közelgő spanyolországi U18-as világbajnokságon, az észtországi női és a szerbiai férfi világbajnokságon.

Az IIHF honlapján található nyilatkozat a következőket tartalmazza: „Az érdekelt felekkel és a helyi hatóságokkal szorosan együttműködve igyekszünk megtalálni a szükséges feltételeket és támogatást ahhoz, hogy az izraeli csapatok részt vehessenek. A további döntéseket 2024 februárjában hozzuk meg”.

Orosz politikai nyomás miatt kizárták Izraelt a jégkorong-világbajnokságról!

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség kizárta az izraeli csapatot minden versenyről.

„Nagyon örülünk a nemzetközi szövetség bejelentésének, hogy visszavonja döntését, és meghívja az izraeli válogatottat a bulgáriai tornára”

– mondta Yael Arad, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke.

Január 10-én az IIHF hozta meg azt a döntést, hogy „korlátozza az izraeli válogatottat az IIHF-bajnokságokon való részvételben mindaddig, amíg az összes résztvevő (beleértve az izraeli résztvevőket is) biztonsága és jóléte nem garantálható”.

Izraeli források szerint ez a lépés azután történt, hogy az elnök, Luc Tardif engedett a külső – többek között orosz – politikai nyomásnak.

A döntés, miszerint Izrael nem vehet részt a tornán széleskörű felháborodást váltott ki Izraelben és a jégkorongvilágban, beleértve az amerikai National Hockey League-et is, amelyik követelte annak visszavonását.

Szégyen: durván diszkriminálták az izraeli női vízilabda-válogatottat

Az Izraeli Vízilabda Szövetség panaszt tett az Európai Úszószövetség döntése miatt.