Davosból üzent a világnak az izraeli elnök

Az izraeli elnök a Gázában fogvatartott Kfir Bibas képét is magával vitte a Világgazdasági Fórumra, aki csütörtökön lett egyéves.

A svájci Davosban, a Világgazdasági Fórum éves találkozóján Jichák Herzog izraeli elnök a Hamász által még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszok helyzetére hívta fel a figyelmet.

„Sok izraeli sok vitában felteszi magának a kérdést, és helyesen, hogy lehet, hogy hatalmas mennyiségű humanitárius segélyek mennek be [Gázába], Kfir Bibas és a többi túsz pedig semmilyen módon, formában és módon nem kap semmilyen segítséget” – mondta Herzog egy, a Gázai övezet lakosainak nyújtott humanitárius segítséggel kapcsolatos kérdésre válaszul.

A terroristák Nir Oz kibucban lévő otthonukból mintegy 240 másik emberrel együtt rabolták el Bibast, 4 éves bátyját, Arielt, valamint szüleiket, Shirit és Yarden-t az október 7-i támadás során.

Az IDF becslései szerint 136 túsz maradt a Gázai övezetben, bár sokan közülük feltehetően már nem élnek.

45 túsz számára egy francia-katari megállapodás keretében előkészített, égető szükségű gyógyszerek szerdán érkeztek meg a Gázai övezetbe Egyiptomból.

„Most azért imádkozunk, hogy a Franciaországgal és Katarral, valamint a nemzetközi ügynökségekkel és másokkal közösen szállított gyógyszerek eljussanak Gázába. De ez még csak a kezdet” – folytatta Herzog. „Az izraeliek azt kérdezik maguktól: ‘Hogy lehet, hogy a túszok nem kapnak semmit?'”.

Davos 2024 LIVE: Israeli President Isaac Herzog Attends World Economic Forum Annual Meet

Davos 2024 LIVE: Israeli President Isaac Herzog Attends World Economic Forum Annual Meet Israeli President Isaac Herzog speaks at the World Economic Forum — Isaac Herzog | Israel | Israel Hamas War | World Economic Forum | Davos | Firstpost | World News | Latest News | Global News | International News | Trending News #isaacherzog #israel #israelhamaswar #worldeconomicforum #davos2024 #davos #firstpost #worldnews #latestnews #globalnews #internationalnews #trendingnews Firstpost is an Indian news and media website.

Herzog hangsúlyozta, hogy mielőtt a nemzetközi közösség az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását szorgalmazná, az izraeli nép jogos biztonsági aggályait kell kezelni.

„Természetesen a lehető legkeményebben kell dolgoznunk azon, hogy új utakat és eszközöket találjunk a szomszédainkkal, a palesztinokkal való párbeszédre. De ehhez minden izraeli alapvető kérdése, amit feltesz magának az lesz, különösen október 7-e után, hogy

mi garantálja jólétünket és biztonságunkat?

„Ez egy nagy dolog. Ez egy érzelmi állapot, amelyben vagyunk. És úgy gondolom, hogy amikor a nemzetek előállnak, és azt mondják, hogy „kétállami megoldás”, akkor először az előzetes kérdéssel kell foglalkozniuk, amely minden emberi lény alapvető kérdése:

Valódi biztonságot kínálnak-e nekünk? Mi lesz a biztonság? Mi lesz az eredménye bármilyen folyamatnak, és tudjuk-e garantálni a biztonságot magunk és népünk számára?”

– mondta Herzog.

„És el kell mondanom, hogy az elmúlt két évben, október 7-e előtt is hatalmas terrorhullám volt, amelyet a világ figyelmen kívül hagyott. Michal és én, mi elmentünk gyászoló családokhoz, akik szörnyű terrortámadásokat szenvedtek el, és a világon senki sem törődött velük” – folytatta az elnök.

„Tehát meg kell értenünk. Ezért mondom, hogy a terrornak véget kell vetni.

A világnak kíméletlenül harcolnia kell a terror ellen, hogy reményt és valódi reményt adjon a jövőre nézve”.”

Jair Netanjahu a Neokohnnak: Kettős mércét alkalmaznak Izraellel szemben      

Az izraeli politikai kommentátor a Neokohnnak adott exkluzív interjúban beszélt az Izraellel szemben alkalmazott kettős mércéről és a Magyarországgal való szoros barátságáról.