Irán brutális rakétaesőt zúdított a kurdisztáni „Moszad-bázisokra”

Az iraki kurdisztáni régióbeli Erbilben lévő amerikai konzulátust hétfő este az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) drónjai és ballisztikus rakétái támadták meg az Al Jazeera szerint.

Az IRGC vállalta a felelősséget az észak-iraki támadásért, bejelentve, hogy „az Irán-ellenes terrorszervezetek egyik hírszerző központját és gyűjtőhelyét támadták meg, válaszul az Irán ellenségei ellen elkövetett legújabb terrorista bűncselekményekre”.

Az IRGC azt állította, hogy „három Moszad-bázist” vett célba a térségben.

A kurd regionális kormány decemberben elutasította az izraeli hírszerzés jelenlétét az iraki Kurdisztánban.

Amerikai tisztviselők a Reutersnek elmondták, hogy a támadások nem okoztak kárt amerikai létesítményekben, és nem voltak amerikai áldozatok, további kommentárokat ugyanakkor nem kívántak adni.

Open Source Intel on Twitter: „#Watch: Footage displays multiple impacts from IRGC ballistic missiles near the U.S. Consulate in Erbil, Northern Iraq. pic.twitter.com/9uQTB9WKxs / Twitter”

Watch: Footage displays multiple impacts from IRGC ballistic missiles near the U.S. Consulate in Erbil, Northern Iraq. pic.twitter.com/9uQTB9WKxs

„Az Egyesült Államok határozottan elítéli Irán mai erbíli támadásait, és részvétét fejezi ki a megöltek családjainak. Ellenezzük Irán meggondolatlan rakétacsapásait, amelyek aláássák Irak stabilitását. Támogatjuk az iraki kormány és a Kurdisztáni Regionális Kormány erőfeszítéseit, hogy megfeleljenek az iraki nép törekvéseinek” – közölte a támadás után az amerikai kormányzat.

A támadásban több civil is életét vesztette, a kurd regionális kormány tisztviselői egy ismert üzletember és négy családtagja halálát jelentették be.

Egyes hírek szerint az egyik rakétacsapás Peshaw Dizaye házát érte, aki az egyik leghíresebb erbíli üzletembernek számított. Az általa tulajdonolt Falcon csoport főleg az olaj- és építőiparban aktív. A vállalat biztonsági részlege az amerikai hadsereg számos volt katonáját foglalkoztatja.

Irakban egyre nő a feszültség, mivel Irán igyekszik növelni a nyomást Izraelre és az Egyesült Államokra. A mostani támadás kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy Mohammed Shia al-Szudani iraki miniszterelnök jelezte, hogy az amerikai csapatok gyors kivonását szeretné Irakból.

Szudani azonban a POLITICO jelentése szerint négyszemközt azt mondta amerikai tisztviselőknek, hogy nyilatkozata „kísérlet volt a belpolitikai közönség kielégítésére”, és hogy „továbbra is elkötelezett” az USA jövőbeni iraki jelenlétéről szóló tárgyalások iránt.

Megyeri Jonatán az Ultrahangban: Lángba borítja-e Irán a világot?

Az Ultrahang legfrissebb adásának Megyeri Jonatán rabbi, a Neokohn főszerkesztője volt a vendége.