Mi vár a Hamász letartóztatott terroristáira az izraeli börtönökben?

A gázai szárazföldi manőver kezdete óta több ezer Hamász-terroristát tartóztattak le, kezdve a „Nukhba elit erő” tagjaival, a fiatalabb terroristáktól az aktivistákig mind Gázában, mind pedig Júdea-Szamáriában.

Naponta szállítják őket az Izraeli Börtönszolgálat (IPS) és az IDF fogdáiba országszerte, egy rendkívüli logisztikai és rendszerszintű művelet keretében.

A börtönvészhelyzet újabb meghosszabbításának és a börtöncellák terroristák általi hatalmas túlzsúfoltságának hátterében a Ketziot biztonsági börtön parancsnoka a Walla-nak adott interjúban leírja az IPS személyzetének mindennapi viszonyát a terroristákkal és a börtönben tapasztalt körülményeket.

„A nap nagy részében valóban a cellákban vannak, 24 órából 23-ban, kivéve azokat, akik a sátrakban vannak”

– mondja Yosef Knipes alfelügyelő.

„Vannak olyanok, akik egyáltalán nem hajlandók elhagyni a cellát. Minden cellában 10-12 terrorista van. A cellák jelenleg zsúfoltak, mert vészhelyzetben vagyunk. Van egy matracuk és egy takarójuk, a törvény által előírt minimális feltételekkel”.

Knipes leírja, hogy a terroristák cellái tiszták, rendezette, de ott „nincsenek elektromos készülékek, nincs televízió, semmi”. A terroristák napirendjével kapcsolatban elmondta, hogy „az első névsorolvasás reggel fél hatkor van, egy másik délben, és még egy este”.

Október 7-én, Smini Áceret és Szimchát Tóra ünnepén Knipes az ország északi részén egy családi rendezvényen tartózkodott, amikor értesült a mészárlásról. Amint világossá vált a borzalmak mértéke, a többi vezető munkatárssal együtt azonnal helyzetértékelő megbeszélésekre sietett, és azóta a szervezet többi munkatársával együtt nagy intenzitással dolgozik.

„Hamar felismertük, hogy jelentős esemény fog bekövetkezni a börtönökben, és elkezdtünk felkészülni a terroristák ezreinek fogadására és a szükséges változtatásokra a már bebörtönzött biztonsági foglyok mellett. Az én létesítményemben egy évek óta lezárt komplexumot nyitottak meg, hogy ma újabb százak fogadását tegyék lehetővé.

Közeledünk a 100%-os kihasználtsághoz, de további börtönkomplexumokat készítünk elő a fogvatartottak  fogadására”.

A háború kitörésétől a múlt hétig mintegy 3 400 terroristát tartóztattak le és börtönöztek be, többségük gázai és ciszjordániai, akiket mind a Hamásszal vannak összefüggésben.

„Október 7-e előtt körülbelül ezer terrorista volt börtönben, azóta több százan csatlakoztak. A börtönkörülmények mindenki számára rosszabbá váltak.

Mivel terroristákról van szó, ezért a törvénynek megfelelően minimálisra csökkentettük a feltételeket.

Nincsenek többé menzák, a szóvivői intézményt megszüntettük. Ami az étkezést illeti az is megfelel a törvényeknek, de a minimumra csökkentve”.

Elmondása szerint a terroristák és a személyzet között minimális a súrlódás.

„Mostanáig semmilyen szokatlan eseményt nem jegyeztek fel. Minden tekintetben operatív fölényben is vagyunk. Minden IPS-ben és a Ketziot börtönben is, október 7-e óta nem történt kísérlet a rend megzavarására, és természetesen éjjel-nappal dolgozunk hírszerzési szinten. Amint azonosítjuk a negatív súrlódások fókuszát, előre intézkedünk, hogy meghiúsítsunk minden szokatlan tevékenységet a részükről”.

„A fő különbség terroristák és a többi fogoly között az, hogy ők meghalni jöttek. Mi az életet szentesítjük, ők a halált. Ezt halljuk mind a hírszerzés szintjén, mind a látható szinten. Azért jöttek, hogy meghaljanak, és gyilkos ideológiából hajtották végre a mészárlást, és egyáltalán nem értékelik az életet” – fogalmaz Knipes.

„Elég sok olyan őröm van, akiket a Gáza környéki területről evakuáltak. Az őrök megértik a feladat és a küldetés nagyságát, szakszerűen és tárgyilagosan dolgoznak, és nem vonják be az érzelmeket még akkor sem, amikor a szemük előtt találkoznak az abszolút gonosszal.”

„Ugyanakkor felismerjük a terroristák motivációját, hogy mind hírszerzési szinten, mind a nézeteikben kárt okozzanak a népünknek, ezért a személyzetet operatív felszereléssel látjuk el, amely védőmellényeket és más eszközöket jelent, valamint a tüntetések feloszlatására és a sejtek elfoglalására szolgáló eszközöket tartalmaz.

Ezen túlmenően rendelkezünk a gyors reagáláshoz szükséges erővel, egy speciális egységgel itt, Ketziotban, amelynek feladata, hogy szélsőséges helyzetekben reagáljon, hogy átvegye az irányítást a negatív hatalmi központok és a zavargók felett.

Tehát a katonai szolgálat és az attribúciós forgatókönyvek szempontjából felkészültünk, erre vagyunk kiképezve” — mondja a szakember.

„Ami a foglyok egymás közötti súrlódásait illeti, hallunk róla, de nem igazán tapasztalunk ilyesmit.

Tudják, hogy az operatív feszültség csúcspontján vagyunk, hogy a rugó feszes, és hogy zéró tolerancia van minden rendbontási kísérlettel szemben, ezért megpróbálják fenntartani egymás között a viszonylagos békét”.

„Ami a terroristákat illeti, nehezen hiszem, hogy megváltoztatták volna az ideológiájukat. Ez egy gyilkos terroristákból álló csoport, akik azt hiszik, hogy 72 szűz vár rájuk a mennyben. És ezért nem hiszem, hogy megtörik az elhatározásuk”.

„Ahogy telik az idő, érezzük a növekvő feszültséget, a nagy kihívást, hogy puskaporos hordón ülünk, és ez az állapot nem sokáig fog tartani, ezért minden forgatókönyvre felkészülünk. De azt javaslom, hogy ne tegyenek bennünket próbára” — fogalmaz a börtönparancsnok a The Jerusalem Postnak adott interjújában.

Blinken: Az USA támogatja a palesztin állam felé tett „kézzelfogható lépéseket”

Miközben próbálja a régiót a Gáza háború utáni jövőkép mögé állítani, az amerikai külügyminiszter állítólag „feszült légkörű” találkozót folytatott a Palesztin Hatóság vezetőjével.