Blinken: Az USA támogatja a palesztin állam felé tett „kézzelfogható lépéseket”

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Rámalláhban találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, az Egyesült Államok azon erőfeszítéseinek részeként, hogy a régiót a Gázai övezetre vonatkozó háború utáni tervek mögé állítsa, amelyek kormányzati reformokat és konkrét lépéseket tartalmaznak egy palesztin állam felé.

Blinken elmondta Abbásznak, hogy a Fehér Ház támogatja a „kézzelfogható lépéseket” egy palesztin állam létrehozása felé – mondta Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő.

Az amerikai csúcsdiplomata megismételte Washington „régóta fennálló” álláspontját is, miszerint egy palesztin államnak Izrael mellett kell léteznie, „mindkettőnek békében és biztonságban kell élnie”.

Blinken megjegyezte, hogy Ciszjordániában „megnövekedett az ingatagság”, ahol az izraeliek elleni terrortámadások és a Hamász és más terrorcsoportok elleni fokozott izraeli katonai műveletek, valamint az izraeli telepesek által a palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekmények megnövekedése tapasztalható.

Miller szerint Blinken

„aláhúzta az Egyesült Államok azon álláspontját, hogy az Izrael által beszedett összes palesztin adóbevételt következetesen a Palesztin Hatóságnak kell továbbítani a korábbi megállapodásoknak megfelelően”.

Közben Abbász a Gázai övezetet „a palesztin állam szerves részének” nevezte a Wafa hivatalos palesztin hírügynökség szerint.

„Nem lehet elfogadni, hogy a megszállók elszakítsák, vagy bármelyik részét elvágják”

– mondta a palesztin vezető Blinkennek.

Meg nem nevezett források a Sky News Arabia hírügynökségnek elmondták, hogy a ramallahi találkozó „feszült” volt, és „viták jellemezték”.

A beszámoló szerint Abbász arra kérte Blinkent, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a befagyasztott Palesztin Hatósági pénzeszközök felszabadítása érdekében.

„Ha nincs meg a képességük a pénzeszközök felszabadítására, akkor hogyan lesznek képesek nyomást gyakorolni Izraelre, hogy elérjék a békét és a palesztin államot?”

– követelte Abbász.

Blinken megismételte azt a követelését, hogy Abbász reformokat hajtson végre a Palesztin Hatóságon belül – áll a jelentésben.

Izrael havi rendszerességgel szedi be Rámalláh nevében az importra és exportra vonatkozó adóbevételeket, és ezeket a pénzeket átutalja a Palesztin Hatóságnak, de egyre gyakrabban visszatartja a pénzek egy részét különböző kérdések miatt, főként amiatt, hogy

Rámalláh díjat fizet a terror miatt elítéltek és a megölt terroristák családjainak.

Izrael a közelmúltban figyelmeztetett, hogy nem engedi meg a Palesztin Hatóságnak, hogy a Gázai övezetben a szolgáltatásokra és fizetésekre szánt pénzeszközöket átutalja, mivel a pénz állítólag a Hamászhoz juthat, miközben Izrael háborúban áll a terrorcsoporttal.

Miközben Blinken és Abbász találkozott, palesztinok százai vonultak végig Rámalláh utcáin, hogy tiltakozzanak a látogatás ellen, „Blinken, téged nem látunk itt szívesen” feliratú táblákat tartva, és egy olyan táblát, amelyen Blinken neve alatt piros háromszögek voltak, mint amilyeneket a Hamász propagandavideókon használ az IDF katonái elleni támadásokról.

A tiltakozást később a Palesztin Hatóság biztonsági erői feloszlatták.

Elbukott az iráni terv: Szaúd-Arábia kész az Izraellel való normalizációra!

„Már régóta hajlandóak vagyunk elfogadni Izraelt, ez egy olyan valóság, amivel együtt kell élnünk” – nyilatkozta Rijád brit nagykövete.