Soha nem volt még ilyen fiatal és nyíltan meleg miniszterelnöke Franciaországnak

Gabriel Attalt nevezték ki kedden Franciaország miniszterelnökévé, miközben Emmanuel Macron elnök a nemzeti radikálisok növekvő támogatottsága miatt az újrakezdést keresi hivatali ideje hátralévő részére – írja a The Times of Israel.

Macron hivatala közleményben jelentette be a kinevezést. A 34 éves Attal kormányszóvivőként és oktatási miniszterként vált ismertté. Ő lett Franciaország eddig legfiatalabb és első nyíltan meleg miniszterelnöke.

Néhai apja, Yves Attal révén zsidó felmenőkkel rendelkezik, akárcsak napokban lemondott elődje.

Elődje, Elisabeth Borne azok után mondott le, hogy a közelmúltban politikai vita támadt egy bevándorlási törvény miatt, amely megerősítené a kormány lehetőségeit a külföldiek kitoloncolására.

Macron – aki 2017-es hatalomra kerülésekor Franciaország történetének legfiatalabb elnöke volt – a következő napokban Attallal együtt dolgozik majd az új kormány kialakításán, bár néhány kulcsfontosságú miniszter várhatóan továbbra is a posztján marad.

Ajvé: késes támadó rontott be egy párizsi zsidó bölcsődébe!

„Megerőszakollak, mocskos cionista. Megöllek, mocskos zsidó, mocskos cionista” – ordította a támadó.

Az elmúlt években Macron elnök jobbra tolódott a biztonsági és migrációs kérdésekben, köszönhetően annak, hogy örök riválisa, Marine Le Pen és bevándorlás- és iszlámellenes pártja egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Attal, aki korábban a Szocialista Párt tagja volt, 2016-ban csatlakozott Macron újonnan létrehozott politikai mozgalmához, és 2020 és 2022 között a kormány szóvivője volt. Ezután költségvetési miniszterré, majd júliusban oktatási miniszterré nevezték ki, ami a francia kormány egyik legrangosabb pozíciója.

Attal egyik első intézkedése volt a hagyományos muszlim öltözet betiltása az osztálytermekben, mondván, hogy azok veszélyt jelentenek a szekularizmusra az iskolákban.

A francia közvélemény-kutatások szerint ő volt a legnépszerűbb miniszter a hétfőn lemondott kormányában.

Az antiszemitizmus miatt kell rettegnie Európa legnagyobb zsidó közösségének

Sokan álnevet használnak, elrejtik kipájukat és eltávolítják a mezüzét ajtajukról.