A Chábád vezetése élesen elítéli a mozgalom központjában történt rendbontást

Sokkolta a nemzetközi Chábád-közösséget és az egész ortodox zsidó világot az a rendbontás, melyet néhány jesivanövendék követett el a lubavicsi közösség központjában, a New York Crown Heights negyedében található Eastern Parkway 770. épület zsinagógájában — írja a zsido.com.

Néhány fiatalember ugyanis megpróbálta megakadályozni, hogy egy korábban, a koronavírus-járvány idején ásott alagutat bebetonozzanak, elzárva ezzel az illegális bejutás lehetőségét az épületbe. Miután a randalírozó fiatalokra a komplexum vezetősége kihívta a rendőrséget, sokan ellenálltak a rendőri fellépésnek és szégyenletes módon rongálni kezdték a zsinagóga berendezését és a falak faborítását.

A rendőrség 12 fiatalembert vett őrizetbe kedden, a Chábád-mozgalom szóvivője, Motti Seligson rabbi úgy fogalmazott, hogy „szélsőséges nézeteket képviselő diákok” egy csoportja áttörte a zsinagóga melletti falakat, hogy illetéktelenül bejussanak.

„A mai nap folyamán egy betonkeverő teherautót hoztak, hogy kijavítsák ezeket a falakat”

– mondta Seligson rabbi.

„Ezeket az erőfeszítéseket megzavarták a szélsőségesek, akik áttörték a zsinagógához vezető falat, megrongálva a szent helyet, hogy biztosítsák illetéktelen bejutásukat”.

https://twitter.com/matttttt187/status/1744555484068155435

A Chabád-Lubavics mozgalom központi épülete, mely már a hatodik Rebbe, Joszef Jichák Schneerson rabbi zsinagógájaként is szolgált, a hetedik Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi idején vált igazán a hászidok emblematikus épületévé. „A világ minden tájáról érkeznek ide látogatók, köztük sok jesivabóher is (rabbinikus akadémiai tanuló), akik akár néhány hónapot, vagy egy évet is tanulással töltenek ezen a szent helyen” – magyarázza a drámai esemény hátterét Menáchem Greenbaum rabbi, egy helyi lakos.

A Chábád-Lubavics elnöke, a Rebbe korábbi titkára, Yehuda Krinsky rabbi közleményt adott ki kedden kora reggel:

„A Chábád-Lubavics közösséget fájdalommal tölti el a fiatal agitátorok egy csoportjának vandalizmusa, akik hétfő este megrongálták a Chábád székháza alatti zsinagógát az Eastern Parkway 770 alatt”

– írta Krinsky rabbi.

„Ezeket a megbotránkoztató és visszataszító tetteket kivizsgáljuk, és a zsinagóga szentségét helyreállítjuk. Köszönjük a New York-i rendőrségnek a professzionalizmusukat és érzékenységüket”.

A rendbontást nemcsak elítélte, de vallásjogi döntvényt is kiadott a Crown Heights-i rabbinikus bíróság (bét din).

A döntvényt, amelyet a nemzetközi tekintélynek örvendő és igen respektált Avraham Osdoba és Yosef Braun rabbik írtak alá, mélységesen elítéli a „770-es épületben történt romboló és megfélemlítő cselekményeket-, egyes személyek hosszú ideje tartó arrogáns viselkedését”.

„Természetesen az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok általában a zsidók és különösen a Chábád hászidok körében. Semmilyen érv nem igazolhatja az ilyen súlyos tetteket, és nyilvánvaló, hogy a történtekben résztvevők nem képviselik a Chábád hászidok hitét és útját, akik hűségesek rabbijaink szavaihoz és iránymutatásához”

– szól a közlemény, mely szerint

„ha valaki a lubavicsi közösséghez tartozik elképzelhetetlen, hogy olyan cselekedetekbe bocsátkozzon, amelyek nincsenek összhangban a Sulchán Áruch-hal (irányadó vallásjogi kódex), nemhogy ellentétesek annak elveivel”.

„Ha egy egyén a lubavicsi mozgalmon belül a Sulchán Áruch-hal ellentétes vagy azzal nem összhangban lévő cselekedeteket hajt végre, akkor nemcsak Lubaviccsal kerül konfliktusba, hanem velem (a Rebbével), az apósommal (az előző, hatodik Rebbével), Rebbe Rásábbal (az ötödik Rebbével), az Alter Rebbével (az első Rebbével), a Báál Sem Tovval (a hászidizmus alapítójával), sőt magával a Mindenható Istennel is” – idézi a döntvény a Rebbe szavait.

„Ismételten felszólítunk minden hatóságot, akár az épületvezetés, akár a zsinagóga, akár a jesiva nevében, hogy minden lehetséges eszközt (a Sulchán Áruch és ezzel párhuzamosan a polgárjogi törvények szerint) használjanak fel az ilyen jelenség teljes felszámolására és a zsinagóga és tanház becsületének helyreállítására”.

A New York-i Chábád központba látogatott az ENSZ Közgyűlés magyar elnöke

Kőrösi Csaba a mozgalom vezetőivel találkozott, hogy megismerje a Chábád világszerte kifejtett munkáját. Kiállítás is készül a szervezet nyújotta humanitárius segítségről.