A New York-i Chábád központba látogatott az ENSZ Közgyűlés magyar elnöke

Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének elnöke ellátogatott a Brooklyn-i Crown Heights negyedben található Chábád-Lubavicsi központba, hogy megismerje a mozgalom vezetőit és világszerte kifejtett munkáját.

A diplomatát Moshe Kotlarsky rabbi, az oktatásért és a Chábád-küldöttekért is felelős szervezet, a Merkos L’Inyonei Chinuch vezetője, Efraim Mintz rabbi, a világ legnagyobb felnőtt zsidók oktatását segítő szervezet, a Rohr Jewish Learning Institute (JLI) vezetője, és számos más, a Chábád-Lubavicsi mozgalmat vezető rabbi és rebbecen fogadta és vezette körbe az Eastern Parkway 770 szám alatt található ikonikus épületegyüttesben.

A találkozón, virtuálisan részt vett Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija, Mendy Chitrik, a törökországi zsidó közösség vezetője és Shlomo Bentolila, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Közép-Afrika vezető rabbija is.

A megbeszélés fő témája a gyűlölet és az előítéletesség elleni nemzetközi küzdelem, illetve az Ukrajnában dúló háború okozta társadalmi folyamatok voltak.

A rabbik felhívták a figyelmet arra, hogy a lubavicsi Rebbe, a néhai Menáchem Mendel Schneerson tanításaiban nagy hangsúlyt fektetett a prófétai jövendölésre, miszerint a messiási idők közeledtét mutatja, ha a világ népei „Kardjaikból kapákat kovácsolnak, lándzsáikból metszőkéseket. Nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul.” (Ézsaiás 2:4.), emellett a diplomata és a vallási vezetők hangsúlyozták a háború sújtotta térségek humanitárius megsegítésének fontosságát.

Kőrösi méltatta Köves Slomó rabbit, Magyarország egyik legkiemelkedőbb és legismertebb személyiségének nevezve őt.

A találkozó során Kőrösi elnök Chitrik rabbitól hallott a muszlim országokban élő zsidó közösségek közötti jó kapcsolatokról, Bentolila rabbitól pedig a Chábád afrikai segélymunkájáról értesült.

Kőrösi Csaba humorosan megjegyezte, hogy a Chábád munkája feltűnően hasonlóan hangzott egy beszédéhez, amelyet nemrég az ENSZ-ben tartott az ENSZ munkájáról.

A megbeszélésen felmerült egy, az ENSZ-ben bemutatandó kiállítás gondolata, mely bemutatja majd az Ukrajnában dúló háború okán nyújtott széleskörű, nemzetközi humanitárius összefogást.

A magasrangú diplomata a Chábád-Lubavicsi mozgalom központjában megtekintette a néhai Rebbe dolgozószobáját, ahol a Rebbe több tízezer látogatót fogadott, köztük politikusokat és befolyásos közéleti szereplőket, Körősi emellett megismerte az épület más illusztris helyszíneit, így a hászid összejöveteleket a világon elsőként műholdas kijátszással közvetítő médiaközpontot is.

Novák Katalin: Magyarország Izrael és a zsidó közösségek barátja

A Zsidó Világkongresszus elnökével, valamint több nemzetközi és amerikai zsidó szervezet vezetőjével is találkozott hivatalos látogatásának első napján a köztársasági elnök.