Újabb siker: Izrael likvidálta a Hezbollah elit egységének a parancsnokát

Wissam al-Tawil a libanoni terrorszervezet legmagasabb rangú tagja, akivel izraeli csapás végzett.

Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter hétfő este a 14-es csatornának adott interjújában megerősítette, hogy Izrael áll a Radwan erő parancsnoka, Wissam al-Tawil likvidálása mögött, annak ellenére, hogy Jeruzsálem hivatalosan nem vállalta a felelősséget a merényletért – írja a Ynet.

„Ami a dél-libanoni csapást illeti, mi vállaltuk a felelősséget a Radwan erő parancsnokának meggyilkolásáért”

– mondta a külügyminiszter. „Ez a háború része; a Hezbollah ügynökeit, az infrastruktúráját és az általuk Izrael elrettentésére létrehozott rendszereket vesszük célba”.

„Azt a célt tűztük ki, hogy helyreállítjuk az északi lakosok biztonságát, a déli lakosok biztonságát és Izrael államáét” – tette hozzá Katz.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari alezredes nem volt hajlandó kommentálni a Radwan libanoni parancsnokának meggyilkolását, bár a napi sajtótájékoztatón kérdezték róla.

Izrael Bejrútban likvidálta a Hamász helyettes vezetőjét

A zsidó állam a háború kitörése után közölte, hogy le fogja vadászni a külföldön bujkáló terrorvezéreket.

Al-Tawilt a közelmúltban nevezték ki a Radwan erő, a libanoni terrorszervezet elit egységének parancsnokává. Korábban ő volt a felelős a 2000. október 7-i Dov-hegyi rajtaütésért, amelyben Adi Avitan, Benyamin Avraham és Omar Sawaed, az IDF harcosai meghaltak, majd a Hezbollah elrabolta őket, és holttestüket egy fogolycsere során adták csak vissza.

Al-Tawil állt Ehud Goldwasser és Eldad Regev katonák 2006. júliusi megölése és elrablása mögött is, amely akció Izrael második libanoni háborújához vezetett.

Ő volt felelős egy 2023 márciusában elkövetett támadásért is, ahol egy libanoni terrorista beszivárgott Izraelbe, és robbanószerkezetet helyezett el, amely súlyosan megsebesített egy izraeli sofőrt.

Libanonban arról számoltak be, hogy al-Tawil egy izraeli drón által végrehajtott támadásban halt meg, amely az autóját vette célba az ország déli részén lévő Szalim városában. A támadásban, az izraeli-libanoni határtól mintegy 10 kilométerre egy másik személy is meghalt, akinek a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, valószínűleg a Hezbollah egy másik tagja lehetett.

„Irán ujjlenyomata ott van mindenhol” – mondja az izraeli hírszerzési miniszter

Gila Gamliel a JNS-nek adott interjújában beszélt a háború jelenlegi állásáról.