A katari miniszterelnök találkozott az izraeli túszok családjaival

Al Thani beszélt a Hamász által fogva tartott túszok hozzátartozóival, és azt állítja, hogy Arouri múlt heti bejrúti meggyilkolása után nehezebb tárgyalásokat folytatni a túszok szabadon bocsátásról.

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök szombaton találkozott a Hamász által fogva tartott izraeli túszok családjaival, miután legalább hat túsz hozzátartozója pénteken Dohába utazott, hogy felélessze a tárgyalásokat szeretteiknek a Gázai övezetből való hazatéréséről – derül ki egy új jelentésből, melyről a Times of Israel számolt be.

Thani elmondta a családoknak, hogy a Hamásszal folytatott tárgyalásokat tovább nehezítette, hogy kedden Bejrútban likvidálták a terrorcsoport helyettes vezetőjét, Száleh al-Arourit és a Gázai övezetet uraló csoport több más magas rangú tagját egy Izraelnek tulajdonított támadásban.

Arouri meggyilkolását követően a Hamász állítólag befagyasztotta a Kataron és Egyiptomon keresztül folytatott tárgyalásokat, bár Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden azt állította a túszok hozzátartozóinak, hogy a hazatérésükről szóló tárgyalások folynak.

Az Axios hírportál egy katari tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a katari miniszterelnök azt mondta a látogató családoknak, hogy „nehezebb tárgyalni a Hamásszal a Bejrútban történtek után”.

A Hamász által fogva tartott hat izraeli túsz családjai pénteken utaztak a Hamász terrorvezéreinek is biztonságos otthont nyújtó Dohába, hogy megbeszéléseket folytassanak az ottani tisztviselőkkel.

Az utazás volt az első alkalom, hogy a túszok családjai Katarba látogattak, amely a túsztárgyalások közvetítéséért felelős Izrael és a Hamász között az október 7-i atrocitásokat követően, amikor gázai palesztin terroristák tomboltak a dél-izraeli településeken, mintegy 1 200 embert, többségében civileket mészároltak le, és mintegy 240 embert raboltak el.

A túszok családjai szombaton találkoztak Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi katari külügyminisztériumi államtitkárral is, aki a katari tárgyalócsoportot vezeti, később pedig a katari miniszterelnökkel – áll a jelentésben.

Katar „fájdalmasan tudatában van a megmaradt túszok és szeretteik szenvedésének”

– mondta a katari tisztviselő az Axiosnak.

Úgy tudni, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 136 túsz még mindig a Gázai övezetben van – nem mindegyikük él -, miután a Katar által közvetített egyhetes tűzszünet során november végén 105 civilt engedtek ki a Hamász fogságából. Négy túszt már ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holttestét is megtalálták.

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy a Hamász által még mindig fogva tartott túszok közül 25-en biztosan meghaltak.

Kártérítést követelnek az államtól az október 7-i mészárlás túlélői

200 millió sékel kártérítést követel a Nova zenei fesztivál 42 túlélője.