Kártérítést követelnek az államtól az október 7-i mészárlás túlélői

A Nova zenei fesztivál túlélőinek folyamatban lévő keresete az izraeli kormányt teszi felelőssé a fesztiválon történtekért, és 200 millió sékel (közel 20 milliárd forint) kártérítést követel a túlélők számára.

A Nova zenei fesztivál mintegy 42 túlélője az IDF, a Sin Bét és az izraeli rendőrség hanyagságára hivatkozva nyújtott be keresetet.

„A katasztrófa nagyon sok ponton elkerülhető lett volna”

mondták a túlélők képviselői az izraeli médiának.

A hétfőn benyújtott kereset az első ilyen jellegű kártérítési per, amelyet az említett izraeli biztonsági szervek ellen nyújtottak be, felszólítva őket, hogy vállalják a felelősséget a terrortámadás következményeiért.

Egyben ez az eddigi legnagyobb kártérítési kereset, amelyet Izraelben nyújtottak be az állam, az IDF, az izraeli rendőrség és a Sin Bét ellen mulasztásaik és hanyagságuk miatt

Az aláírók közül a hírek szerint mindannyian testi és/vagy lelki sérüléseket szenvedtek. Az érintettek között vannak olyan fiatal férfiak és nők, akiknek az élete örökre megváltozott az aznapi fesztiválon szerzett tapasztalataik alapján. Állításaikat orvosi szakvéleményekkel is alá tudják támasztani.

Az Eichmann-ügy óta nem látott per készülődik Izraelben

„Ez lesz az egyik legfontosabb per, amelyre Izraelben sor került” – mondja az egykori főügyészhelyettes.

Az áldozatok ügyvédjei megjegyezték, hogy a Gázai Hadosztály egyik magas rangú műveleti tisztje ellenezte a fesztivál megtartását, mert az szükségtelen biztonsági kockázatot jelentett, sőt, azt is hangsúlyozta, hogy az IDF-nek nehézséget okozna a parti biztosítása az egész hétvégén, mivel Szimchát Tóra ünnepe volt, és sok katona hazament.

Figyelmeztetései ellenére engedélyt adtak a parti megtartására.

Az ügyészek szerint az IDF-ben vagy a rendőrségen senki sem tájékoztatta a Nova-fesztivál mintegy 3500 résztvevőjét a biztonsági aggályokról.

A perben azt is állították, hogy mivel a biztonsági erők állítólag október 6-án éjszaka és 7-én a kora reggeli órákban már észlelték a szokatlan biztonsági helyzet kialakulását, a résztvevőket mégsem küldték haza a rendezvényről.

„Érthetetlen” – írták – „hogy az alperesek hogyan nem rendelték el a fesztivál azonnali feloszlatását”.

Nincsenek szavak: izraeli nőket erőszakoltak meg és végeztek ki a terroristák

„A barátaik holttestei mellett erőszakolták meg őket” – mesélte a Supernova fesztivál egyik túlélője a Tabletnek.