50 évesen fedezte fel zsidó rokonságát a magyar származású énekesnő

„Fogalmam sem volt róla, hogy mennyire szuperzsidó vagyok” – mondta az elismert énekesnő a PBS műsorában, amelynek házigazdája Henry Louis Gates történész volt.

A zenész, aki az 1990-es években több slágerével, köztük a „You Oughta Know”-val vált ismertté, most megtudta az igazságot tágabb családjáról.

Alanis Morissette a PBS „Finding Your Roots” című műsorában volt vendég, amelyben kutatók és genealógusok a meghívott hírességek családjával kapcsolatos információknak járnak után.

Morissette a húszas éveiben értesült édesanyja zsidó származásáról, de azt mondta, csak most tudta meg, hogy milyen kiterjedt zsidó családdal rendelkezik.

„Védtek minket, nem akarták az antiszemitizmust. Védelmeztek minket, sötétben tartottak minket [a zsidóságunkkal kapcsolatban]”

– mondta Morisette édesanyjáról és nagymamájáról.

Alanis Morrisette’s Family Amidst The Holocaust | Finding Your Roots | Ancestry®

Singer-songwriter Alanis Morrisette traces her family history back to the holocaust. Some of them were able to flee, but what happened to those forced into the Nazi slave labor army? Discover it all on PBS’s Finding Your Roots. Ancestry is a proud sponsor of Finding Your Roots.

A műsor révén tudta meg Morissette azt is, hogy két dédnagybátyja – Feuerstein György és Feuerstein Sándor – eltűntek a holokauszt idején. A műsor kutatói úgy vélik, hogy a Szovjetunióba küldött munkaszolgálatosként halhattak meg. Feuerstein Imre, Morissette anyai nagyapja megszökött, és Amerikába menekült az 1956-os események után.

Az énekesnő azt mondta, hogy „mindig is rajongott” a zsidó közösségért.

„Csak úgy megjelentem pészahkor és széderkor” – mondta.

„Most már tudom, hogy miért. Olyan volt, mintha hazatértem volna”.

Még a brit király is felköszöntötte a világhírű magyar holokauszttúlélőt!

A bonyhádi születésű Lily Ebert a napokban ünnepelte a 100. születésnapját. Mázel tov!