Visszavonulót fújt a Hezbollah, elkerülhető a háború Libanonban?

A Hezbollah két-három kilométerre visszavonta erőit az izraeli határtól – jelentette a The Economist.

Ez egy „taktikai visszavonulás” és egy jelzés Izrael és az Egyesült Államok felé, hogy a Hezbollah el akarja kerülni a totális háborút

– írja a lap.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter csütörtökön közölte Amos Hochstein amerikai küldöttel, hogy az idő fogytán van egy diplomáciai megoldás elérésére a Hezbollah dél-libanoni erőinek az izraeli határtól való visszavonására.

„A diplomáciai megoldás időablaka rövid” – mondta. „Kötelesek vagyunk az északi lakosokat az otthonaikba visszavinni, amint a határon megváltozik a biztonsági helyzet” – tette hozzá.

Napi Belgium: zsidó újságírót jelentett fel egy brüsszeli Hezbollah-aktivista

Az amerikai és brit katonák halálát nyíltan ünneplő terror-aktivista zavartalanul folytatja Izrael-ellenes tevékenységét a belga fővárosban.

Ha nem sikerül megegyezni a Hezbollahhal, hogy az ENSZ 1701-es határozata szerint visszavonja az erőit az izraeli határ mellől, akkor Izraelnek fokoznia kell a terrorcsoport elleni támadásait, még akkor is, ha ez egy szélesebb körű háborúhoz vezet – mondta Gallant többször is az elmúlt hetekben.

Több mint 80 ezer izraelit evakuáltak észak-izraeli otthonából október óta, amikor a Hezbollah rakétákkal és páncéltörő rakétákkal kezdte támadni Izraelt.

Az elmúlt három-négy hétben az IDF agresszívebben kezdte támadni a Hezbollahot, így sikerült elérnie, hogy a Hezbollah erőinek több mint a fele visszavonuljon a Litáni folyóhoz.

A Hezbollah-erők jelentős része azonban a határ közelében maradt, és a terrorista csoport továbbra is rakétákat lő ki Izraelre.

A biztonsági helyzetben bekövetkező jelentős változás hiányában a legtöbb északi lakos azt mondta, hogy nem hajlandó visszatérni az otthonába.

Elszólta magát az izraeli katonai hírszerzés feje?

Aharon Haliva vezérőrnagy az izraeli politikusok nyilatkozataitól eltérő háborús célokat fogalmazott meg.