„Zsidóknak tilos a belépés!” – sorra tiltják ki a zsidókat a török üzletekből

Teljes Izrael-ellenességbe és zsidógyűlöletbe fulladt a török állam.

Törökország piacain izraeli zászlókat helyeznek el a földön, hogy az emberek ráléphessenek, amikor vásárolni mennek. Egy török városában egy hídon felakasztották Netanjahu képmását,

Isztambulban pedig az üzletek előtt táblák jelzik, hogy zsidóknak tilos a belépés.

Ankarában egy óriási transzparensen Netanjahut egy horogkereszttel és disznó testtel ábrázolták, egy „Izrael csecsemőket gyilkol” felirat társaságában.

De ez még nem minden.

A szupermarketekben táblák szólítanak fel az izraeli áruk bojkottálására, míg a falakat olyan rajzok díszítik, amelyeken a Hamász siklóernyősei izraeliekre támadnak. Az isztambuli metróállomások bejáratán „Izrael gyilkol” feliratú plakátok vannak, és hasonló szavakat fújtak egy izmiri zsinagóga bejáratára is, igaz ebben az esetben a felelőst azonnal letartóztatták.

A kormányzó Igazság és Fejlődés párthoz kötődő Yeni Şafak napilap olyan szalagcímekkel jelent meg, hogy

„Véget kell vetni ennek a terrorállamnak”, „A világnak el kell pusztítania ezt a vírust” és „Netanjahu a gázai mészáros”.

Erdogan nemrég még fokozta is Izrael-ellenes retorikáját, amikor azt mondta, hogy az „ígéret földjéről alkotott izraeli vízió veszélyezteti a török területi integritást”, ezért „Törökország védelme Gázában kezdődik”. A török elnök ezekkel a megjegyzésekkel arra utalt, hogy ha Gáza elesne, Izraelnek lehetősége lenne kiterjeszteni területét.

Ezt követően a Sabah újság egy olyan térképet tett közzé, amely az „állítólagos izraeli ígéret földjét” ábrázolta, amely magában foglalta a török ellenőrzés alatt álló Észak-Ciprust (!) is.

Nem sokkal a térkép közzététele után kampány indult az észak-ciprusi földek zsidóknak történő eladása ellen, azokkal a jelszavakkal, hogy „Ne váljunk második Palesztinává”, és „Támogassuk a zsidók és izraeliek számára történő földeladásokat korlátozó törvényjavaslatot”.

„Az antiszemitizmus még soha nem volt ilyen súlyos”

– mondta a helyzet kapcsán Hay Eytan Cohen Yanarocak, a Tel Aviv-i Egyetem Közel-Keleti és Afrikai Tanulmányok Dayan Központjának kutatója.

Yanarocak ugyanakkor elmondta, hogy az antiszemitizmus példátlan mértékű növekedése ellenére a törökök még mindig nem jutottak el arra a szintre, hogy megszakítsák a kapcsolatokat Izraellel. A török hajók továbbra is árukat szállítanak az izraeli kikötőkbe, és nem próbálják megakadályozni az Azerbajdzsánból Izraelbe irányuló, az ország területén keresztül Izraelbe irányuló kőolaj áramlását.

„Netanjahu rosszabb, mint Hitler” – teljesen elgurult a gyógyszere Erdogannak

„Erdogan az utolsó, aki erkölcsről prédikálhat nekünk” – üzente az izraeli miniszterelnök a török elnöknek.