Maine állam sem enegedné, hogy Trump induljon az előválasztáson

Maine állam legfőbb választási tisztviselője kizárta Donald Trumpot az állam szavazólapjáról a jövő évi amerikai elnökjelölti előválasztáson, ezzel a második állam lett, amely kizárta a volt elnököt a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadásban játszott szerepe miatt — számol be a Reuters.

A Maine állam belügyminisztere, a demokrata Shenna Bellows arra a következtetésre jutott, hogy Trump, a 2024-es republikánus jelölés esélyese, lázadást szított, amikor hamis állításokat terjesztett a 2020-as választásokon történt választási csalásról, majd arra buzdította támogatóit, hogy vonuljanak a Capitolium elé, hogy megakadályozzák a törvényhozókat a szavazás hitelesítésében.

Bellows felfüggesztette döntését, amíg az állam legfelsőbb bírósága nem dönt az ügyben.

A döntésre azután került sor, hogy egy csoport volt maine-i képviselő azt mondta, hogy Trumpot az amerikai alkotmány azon rendelkezése alapján kellene kizárni a tisztségből, amely nem engedi indulni azokat, akik „lázadást vagy lázítást” követtek el, miután korábban esküt tettek az Egyesült Államokra.

A döntés, amely ellen állami bíróságon lehet fellebbezni, csak a márciusi előválasztásra vonatkozik, de hatással lehet Trump státuszára a novemberi általános választásokon.

Valószínűleg növeli majd az amerikai legfelsőbb bíróságra nehezedő nyomást, hogy a 14. alkotmánymódosítás 3. szakaszaként ismert alkotmányos rendelkezés alapján országszerte tisztázza Trump választhatóságával kapcsolatos kérdéseket.

Ugyanakkor, mint ismeretes, a Trump elnökség alatt az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában republikánus érzületű bírák általi sikerült többséget sikerült megválasztani, így lehetséges, hogy amennyiben a legfelsőbb bíróságig ér az ügy, az lesöpri a döntéseket az asztalról.

Trump ellen mind szövetségi, mind georgiai ügyben vádat emeltek a 2020-as választások megdöntésében játszott szerepe miatt, de a január 6-i támadással kapcsolatos lázadással nem vádolták meg.

A volt elnök minden közvélemény-kutatás szerint nagy fölénnyel vezet a 2024-es republikánus jelöltségért folyó versenyben.

Colorado állam legfelsőbb bírósága december 19-én kizárta Trumpot az állami előválasztási szavazólapról, ezzel ő lett az első olyan jelölt az Egyesült Államok történetében, akit lázadásban való részvétel miatt minősítettek alkalmatlannak az elnökségre.

Trump megfogadta, hogy a coloradói döntés ellen a legfelsőbb bírósághoz fordul, és „antidemokratikusnak” minősítette a szavazólapok megtámadását. A coloradói Republikánus Párt szerdán benyújtotta saját fellebbezését a Legfelsőbb Bírósághoz.

Hasonló kísérleteket Trump kizárására más államokban is elutasítottak. Az általános választások egyik kulcsfontosságú csatatérállamának számító Michigan állam legfelsőbb bírósága szerdán elutasította, hogy meghallgasson egy fellebbezést Trump hivatalviselési jogosultságával kapcsolatban.

Az amerikai legfelsőbb bíróságnak a coloradói ügyben hozott döntése országosan is eldöntheti a kérdést. A bíróság 6-3-as konzervatív többségében három Trump által kinevezett bíró is van.