Izraelben betelt a pohár: bekeményítenek az ENSZ-alkalmazottakkal szemben

Izrael elkezdheti megtiltani a belépést az ENSZ tisztviselőinek, és eseti alapon dönt arról, hogy ad-e vízumot nekik – erősítette meg a JNS-nek az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

A diplomáciai lépésre azt követően került sor, hogy a nemzetközi testület „szégyenletes” választ adott a Hamász október 7-i mészárlására, amelyben a terrorcsoport több mint 1200 embert gyilkolt meg Izraelben – tette hozzá a külügyminisztérium.

Eddig a zsidó állam automatikusan beutazási vízumot adott az ENSZ összes alkalmazottjának.

Jeruzsálem az elmúlt hetekben azzal vádolta António Guterres ENSZ-főtitkárt, az ENSZ Nők és más nemzetközi ügynökségeket, hogy figyelmen kívül hagyják, sőt legitimálják a palesztin terrorszervezetek által elkövetett atrocitásokat, köztük a civilek meggyilkolását, megerőszakolását és elrablását.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter december 6-án odáig ment, hogy Guterres ENSZ-főtitkári megbízatását „a világbéke veszélyeztetésének” nevezte.

Izrael ENSZ-nagykövete lemondásra szólította fel az ENSZ főtitkárát

Gilan Erdan szerint António Guterres alkalmatlanná vált a pozíciójára.

Cohen megjegyzései azután hangzottak el, hogy Guterres az ENSZ Alapokmányának 99. cikke alapján levelet írt a Biztonsági Tanácsnak, amely lehetővé teszi a főtitkár számára, hogy a tanács figyelmét felhívja azokra a kérdésekre, amelyeket a nemzetközi biztonságot fenyegetőnek ítél.

Ez volt az első alkalom, hogy Guterres 2017-es hivatalba lépése óta hivatkozott erre a záradékra, és az első alkalom, hogy 1989 óta bármelyik ENSZ-főtitkár így tett.

„Nem hiszem, hogy a történelem során egyetlen ENSZ-főtitkár sem ment el ilyen messzire egy terrorszervezet túlélésének biztosítása érdekében”

– mondta ezt követően újságíróknak egy izraeli kormányszóvivő.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.