Izrael ENSZ-nagykövete lemondásra szólította fel az ENSZ főtitkárát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén azt mondta António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy a Hamász támadására nem a „légüres térben” került sor, és a palesztinok már évek óta izraeli elnyomástól szenvednek. Arra is kitért, hogy az izraeli hadsereg háborús bűnöket követ el Gázában. Izrael válaszul lemondásra szólította fel Guterrest, megtagadta a vízumot az ENSZ-tisztviselőktől.

A The Times of Israel tudósítása szerint António Guterres az ülésen tartott beszédében úgy fogalmazott:

„Fontos tekintettel lenni arra is, hogy a Hamász támadása nem légüres térben történt. A palesztin népet 56 éve fullasztó elnyomásnak vetik alá. Végignézték, amint fokozatosan, településenként elrabolják a földjüket, romba dőlt a gazdaságuk, otthonaikat lerombolták, a népüknek menekülnie kellett.

A politikai megoldásba vetett reményük elfogyott.”

A főtitkár ezt követően hozzátette, hogy a palesztin sérelmek természetesen

„nem igazolhatják a Hamász által elkövetett megdöbbentő támadásokat, de ezek nem igazolhatják a palesztin néppel szembeni kollektív büntetést.”

Guterres szerint mélyen aggasztóak a nemzetközi humanitárius joggal szembeni „egyértelmű kihágások”, amelyek a Gázai övezetben tapasztalhatók. Megjegyezte: az ENSZ-nek eddig már legalább 35 munkatársa halt meg a gázai bombázásokban az utóbbi két hét alatt. Elmondta, tartozik a családjaiknak azzal, hogy elítéli ezeket a gyilkosságokat, és számos más, ehhez hasonló gyilkosságot. A civileket pedig mindkét félnek védeni kell.

A felszólalást követően Gilan Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete „sokkolónak”, „szörnyűnek” és a „régió valóságától teljesen elrugaszkodottnak” nevezte Guterres állásfoglalását.

„A megszólalásával igazolta a terrorizmust és a gyilkosságokat. Szomorú, hogy egy ilyen világképpel rendelkező személy került annak a szervezetnek az élére, amelyet a holakauszt után hoztak létre”

– mondta a nagykövet.

Nincsenek szavak: két magyar származású lányt is túszul ejtett a Hamász

A nyolcéves Ellát és a 15 éves Dafnát egy határmenti kibucból rabolták el a palesztin terroristák. Édesanyjuk kéréssel fordult a magyar olvasókhoz.

Az izraeli külügyminiszter határozottan elutasította a Gázai övezetre vonatkozó fegyverszüneti javaslatokat is. Megkérdezte a tanácstól, hogy tagjai szerint mi lenne az „arányos válasz” a csecsemők meggyilkolására, a nők megerőszakolására és az áldozatok lefejezésére, majd fényképeket mutatott fel a Hamász által túszul ejtett 200 ember közül néhányról.

„Hogyan köthetnénk tűzszünetet olyasvalakivel, aki felesküdött az elpusztításunkra? Nem mi akartuk ezt a háborút, de afelől nincs kétségünk, hogy győzni fogunk”

– hangsúlyozta Kohen „az új náciknak” nevezve a Hamászt.

„Ahogy a civilizált világ összefogott a nácik legyőzésére, és ahogy a civilizált világ összefogott az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak most egységesen Izrael mögé kell állnia a Hamász legyőzése érdekében” – mondta.

Gilan Erdan később az X-en is közzétett egy bejegyzést, anelyben „azonnali lemondásra” szólította fel az ENSZ-főtitkárt, mivel szerinte a felszólalásával bizonyította, hogy nem méltó a szervezet vezetésére.

Izrael külügyminisztere, Eli Kohen is reagált a főtitkár beszédére és közölte, hogy lemondja a Guteressel tervezett találkozóját.

„Főtitkár úr, ön melyik világban él? Az biztos, hogy nem a miénkben. Nem találkozom az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs már helye kiegyensúlyozott álláspontoknak.

A Hamászt el kell törölni a Föld színéről.”

Az amerikai külügyminiszter azt tette szóvá, hogy a világ országainak egy jelentős része nem ítélte el a Hamász támadását.

„Fel kell tenni a kérdést: hol van a düh? Hol van az ellenszenv? Hol van a visszautasítás? Hol van a nyílt elítélése ezeknek a szörnyűségeknek?” – fogalmazott.

Anthony Blinken szerint mindent meg kell tenni a túszok kiengedése érdekében. A politikus hangsúlyozta, az Egyesült Államok nem szeretne konfliktust Iránnal, de ha ők vagy a szövetségeseik amerikai személyeket támadnak meg, akkor határozott választ fognak adni. Arról is beszélt, hogy hosszútávon a konfliktust a kétállami megoldás oldhatja fel.

Ami sok, az sok! — Dzsihád apologéták az ENSZ szolgálatában

A nemzetközi sóhivatal újfent bebizonyította, hogy tökéletesen alkalmatlan feladata ellátására. Vélemény.