Izrael-ellenes csőcselék rongált meg több Lincoln-emlékművet

man in white robe holding a book statue

A palesztinbarát tüntetők áldozatául estek a rabszolgákat felszabadító és zsidókat támogató elnök emlékművei.

Izrael-ellenes vandálok a múlt héten „Free Gaza” és „Free Palestine” feliratokat festettek a washingtoni Lincoln-emlékműhöz vezető lépcsőkre.

A festést azóta eltávolították. Az amerikai rendőrség arra kért mindenkit, aki információval rendelkezik a vandálokról, hogy jelentkezzen.

„Ezek a barbárok nemcsak antiszemiták, hanem Amerika-ellenesek is”

– írta Lawrence Muscant, a Demokráciák Védelméért alapítvány alelnöke az incidens után.

Izrael-ellenes tüntetők „Free Gaza” feliratot írtak, és kommunista sarló-kalapácsot rajzolták a New York-i Lincoln-szoborra is.

Oli London on Twitter: „Pro-Palestinian activists have graffitied and defaced Washington D.C’s Lincoln Memorial. Graffiti included signs reading ‘Free Gaza’ and ‘Land Back’ alongside pools of fake blood. The monument has been temporarily closed as clean up crews attempt to remove the graffiti. pic.twitter.com/ingcL6nd0V / Twitter”

Pro-Palestinian activists have graffitied and defaced Washington D.C’s Lincoln Memorial. Graffiti included signs reading ‘Free Gaza’ and ‘Land Back’ alongside pools of fake blood. The monument has been temporarily closed as clean up crews attempt to remove the graffiti. pic.twitter.com/ingcL6nd0V

„Abban az időben, amikor a zsidók az amerikai lakosság kevesebb mint fél százalékát tették ki, és az országban burjánzott az előítélet, Lincoln pozitív és tartalmas személyes kapcsolatai a zsidó egyénekkel nemcsak vitathatatlanul megváltoztatták őt, hanem fontos és tartós hatást gyakoroltak az amerikai zsidók helyzetére is” – áll a New-York-i Történelmi Társaság közleményében, amely 2015-ben kiállítást rendezett a „Lincoln és a zsidók” címmel.

„Lincoln szembeszállt antiszemita tábornokaival, még akkor is, amikor a háború megnyerésében tőlük függött, és a zsidó egyenlőség és elfogadás szószólójává vált”

– tette hozzá a múzeum.

A Harvard CAPS/Harris közvélemény-kutatás szerint a regisztrált szavazók 62%-a szerint az ország rossz úton halad. A 18 és 24 év közötti amerikaiak 79%-a szerint „a fehérek elnyomók, a nem fehérek és bizonyos csoportokhoz tartozó emberek pedig elnyomottak, és ennek következtében ma előnyben kellene részesíteni őket az egyetemeken és a munkavállalásnál”.

A fiatalabb szavazók több mint fele (51%) szerint Izraelnek meg kellene szűnnie, és területet „át kellene adni a Hamásznak és a palesztinoknak”.

Demokraták és palesztinpárti tüntetők verekedtek össze egy karácsonyi partin

Karácsonyi zenére püfölte egymást a két oldal Detroitban. Videó is készült az incidensről.