Izraeli főrabbi: Ferenc pápa vonja vissza, amit mondott

David Lau izraeli főrabbi levelet intézett Ferenc pápához, miután a katolikus egyházfő azzal vádolja Izraelt, hogy a Hamászhoz hasonlóan terrorizmust követ el.

David Lau izraeli főrabbi vasárnap levelet intézett Ferenc pápához, amelyben felszólította a katolikus egyházfőt, hogy vonja vissza a Jichák Herzog elnökkel folytatott múlt havi beszélgetés során tett megjegyzéseit, amelyben úgy tűnt, hogy Izraelt és a Hamászt egyaránt „terrorizmussal” vádolja a folyamatban lévő háborúban, amely a Hamász több mint 1200 ember életét követelő mészárlásával kezdődött október 7-én Dél-Izraelben.

A beszélgetés során Ferenc pápa azt mondta, hogy „tilos a terrorra terrorral válaszolni”.

„Hallottam a nyilatkozatát a két nő elleni támadást követően, akik egy gázai keresztény templomnál voltak. Én is nagyon sajnálom értelmetlen halálukat. Azonban egy kijelentést szeretnék megjegyezni, ami elhangzott: „terror”. Ez a kijelentés, amely a történtekre utalva hangzott el, helytelen, sőt felháborító” – kezdte levelét Lau rabbi.

A főrabbi levelében úgy fogalmaz: „Izrael Állam jogos önvédelmi háborút indított a Gázából, Libanonból, Szíriából és Jemenből érkező támadásokkal szemben, amelyek az állam létét fenyegették. Az iszlám terrorizmus, amely szinte minden nemzetközi határt átlép, elérte otthonunkat.

A civilek által elszenvedett gyilkosságok, nemi erőszak, vandalizmus és bántalmazás, az Izrael elpusztítására irányuló szüntelen felhívások és ártatlanok százainak fogságba ejtése, köztük gyermekek, nők, férfiak és idősek, a létünkért folytatott háborút kényszerített ránk.

Egy háborút a túlélésünkért. Az életünkért. A vágyunkért, hogy békében termelhessünk és méltóságban élhessünk szomszédainkkal”.

„Mint a világtörténelmet jól ismerő ember, bizonyára tisztában van a zsidó nép szenvedéseivel az idők folyamán. A nép, amely bevezette az egy Isten fogalmát és a Tóra értékeit: az együttérzést, a kedvességet és az irgalmasságot, kénytelen volt kiállni magáért. Valóban történt egy sajnálatos hiba, egy hiba, amely sajnos a két nő véletlen halálához vezetett egy gázai templomkertben.

Ettől azonban még nem leszünk terroristák. Nem mi kezdeményeztük a támadásokat azzal a kimondott céllal, hogy civileket gyilkoljunk, fosztogassunk, megalázzunk és gyilkoljunk.

Éppen ellenkezőleg, mi mindent megteszünk azért, hogy megelőzzük és csökkentsük a civileknek okozott károkat.

Elnézést kérek, de belső kötelességemnek érzem, hogy válaszoljak szavaira, és aggódom, hogy a katolikus egyházfő követői közül, lehetnek, akik félreérti szavait.

Ezért ismeretségünk és korábbi találkozásaink alapján tisztelettel kérem, hogy változtassa meg az események meghatározását. Imádkozom, hogy világunkban béke, nyugalom és higgadtság uralkodjon”

– zárul a főrabbi levele.

Francia baloldal büntetni akarta az Izraelt támogató képviselőt

39 baloldali képviselő indítványozta hogy szankcionálják Meyer Habib zsidó származású képviselőt, amiért támogatja Izrael Hamász elleni háborúját.