Francia baloldal büntetni akarta az Izraelt támogató képviselőt

A francia parlamentben a baloldali NUPES pártszövetség 39 képviselője kérte Meyer Habib jobboldali, zsidó származású képviselő mentelmi jogának visszavonását, amiért kijelentette, hogy „Még nincs vége” Izrael Hamász elleni háborújának.

A NUPES baloldali pártszövetség, mely eredetileg a 2022-es francia elnökválasztás előtt jött létre Jean-Luc Mélenchon elnökké választásának támogatására, 39 képviselője azt állítja, hogy

Habib kijelentése háborús bűnöket támogat, és ezért fegyelmi intézkedéseket kell alkalmazni ellene.

Azt kérték, hogy a nemzetgyűlés vonja meg a képviselői mentelmi jogát, és hagyjon jóvá szankciókat ellene.

Yaël Braun-Pivet, a francia nemzetgyűlés elnökeként szolgáló, egyébként zsidó származású képviselő elutasította a baloldaliak kérését.

Meyer Habib kijelentette, hogy nem áll szándékában bocsánatot kérni a kijelentésért:

„Még egyszer mondom, még nincs vége a hadjáratnak. Izrael semlegesíteni fogja a Hamászt az izraeli nép érdekében, és természetesen a palesztin nép érdekében is.

Tiltakozom 39 szélsőbaloldali parlamenti képviselő cinikus és manipulatív kísérlete ellen, akik megpróbálják elfeledtetni velünk, hogy nem hajlandóak elismerni a Hamászt terrorszervezetként, az antiszemitizmushoz való kötődésüket, és az október 7-i mészárlással szembeni hallgatásukat. Izrael-gyűlölet, cionista-gyűlölet és Meyer Habib-gyűlölet – ezek a választási üzeneteik, és engem használnak fel a politikájukhoz!”

A Hamász-támadás öt francia következménye

Kevés olyan európai ország van, ahol a közel-keleti folyamatok annyira belpolitikai jelentőségűek lennének, mint Franciaországban. Soós Eszter Petronella jelenti.