Erősen rányomja a bélyegét a gázai háború a karácsonyi hangulatra Izraelben

A gázai harcok vasárnap, karácsony estéjén Betlehemre is a sötétséget hozták. Ferenc pápa ünnepi beszédében kifejtette, hogy „a fegyveres összecsapások még ma is” megakadályozzák, hogy a keresztény megváltó „helyet találjon a világban”. 

A betlehemi karácsonyi ünnepségek gyakorlatilag elmaradtak a keresztény megváltó szülőhelyeként tisztelt palesztin városban, amelyre referálva a legfőbb katolikus egyházfő a gázai palesztinokkal való szolidaritásról szóló üzenetet fogalmazott meg.

„Szívünk Gáza felé fordul, minden gázai ember felé, de különös figyelmet szentelünk a gázai keresztény közösségünknek, amely szenved”

– mondta Pierbattista Pizzaballa, Jeruzsálem latin pátriárkája.

Pizzaballa vasárnap érkezett a betlehemi Születés templomába, a palesztin ellenállás jelképének számító fekete-fehér keffijébe öltözve.

„Azért vagyunk itt, hogy imádkozzunk és ne csak tűzszünetet kérjünk, a tűzszünet nem elég… az erőszak csak erőszakot szül” – mondta.

Mint ismeretes, Izrael és a Gázai-övezet között azután robbant ki háború, hogy a palesztin területet 2006 óta teljes mértékben irányító Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én megtámadta Izraelt, több ezer rakétát zúdítva izraeli városokra. Ezalatt terroristák ezrei törtek be Dél-Izraelbe a Gázai övezetből, mintegy 1 200 embert, főként civileket öltek meg, és más atrocitásokat követtek el, miközben a zsidók a Szimchát Tóra ünnepét ünnepelték.

Mintegy 240 embert raboltak el, köztük nőket, gyerekeket és időseket, akiknek több mint fele máig fogságban van, ahogy többeknek a maradványai is, akiket a támadások során vagy az elrablás után megöltek.

Izrael megfogadta, hogy szétzúzza a Gázai övezetet 2007 óta uraló terrorcsoportot, a Hamászt, de a Gázai övezetben – ahol a harcosok a civilek között rejtőzködnek – a pusztítás látványa, valamint a Hamász egészségügyi adatai által nem megerősített, 20 000 feletti halálos áldozatról szóló állítások a nemzetközi közvéleményt Izrael ellen fordították. A Hamász halálozási adatai nem tesznek különbséget a civilek és a harcosok között. Izrael azt állítja, hogy a csoport és a vele szövetséges terrorszervezetek több mint 8 000 fegyveres terroristáját ölte meg.

„Ma este szívünk Betlehemben van, ahol a Béke Fejedelmét ismét elutasítja a háború hiábavaló logikája, a fegyverek összecsapása, amely még ma is megakadályozza, hogy helyet találjon a világban”

– mondta Ferenc pápa, amikor a vatikáni Szent Péter-bazilikában esti szentmisét kezdett.

A Szent Péter tér fölött délben tartott hagyományos Angelus-áldás során a pápa megemlékezett a háborútól szenvedőkről, felidézve konkrétan az ukrajnai harcokat és Izraelnek a Gázai övezet bombázását és ostromát válaszul a Hamász támadására.

„Közel állunk a háborútól szenvedő testvéreinkhez. Palesztinára, Izraelre, Ukrajnára gondolunk. Azokra is gondolunk, akik szenvednek a nyomortól, az éhségtől, a rabszolgaságtól”

– mondta Ferenc. „Az Isten, aki emberi szívet vett magához, oltsa be az emberséget az emberek szívébe” – tette hozzá.

Összefoglalónk a Times of Israel jelentése alapján készült.

Izraeli főrabbi: Ferenc pápa vonja vissza, amit mondott

David Lau főrabbi a katolikus egyházfő azon megjegyzésére reagált, miszerint „tilos a terrorra terrorral válaszolni”.