Hezbollah: A Hamász mondta, hogy ne kezdjünk háborút Izrael ellen

A háború két és fél hónappal ezelőtti kitörése óta először adott magyarázatot a Hezbollah egyik magas rangú tisztségviselője arra, hogy a libanoni terrorszervezet miért nem indított Izrael ellen háború — írja a The Jerusalem Post.

Nawaf al-Moussawi, a Hezbollah libanoni parlamenti blokkjának síita tagja kifejtette, hogy a Hamász október 7-i terrortámadása után a Hezbollah megkereste a gázai székhelyű iszlamista szervezetet azt kérdezve, hogy kezdjenek-e háborút Izrael ellen az északi határon.

„Megkérdeztük gázai testvéreinket, hogy ‘mit tehetünk?’ Ha Libanonban totális háborút kezdeményezünk – az megállítja a gázai harcokat vagy sem?” – mondta al-Múszawi a Hezbollah hivatalos csatornáján, az Al-Manar TV-n sugárzott interjúban.

„A válaszuk az volt, hogy nem, nem fog leállni; a gázai harcok nem fognak megszűnni. Csak az Izrael feletti győzelemmel Gázán belül”

– folytatta.

A gázai háború kezdete óta a Hezbollah naponta támadja az iraeli erőket és civil célpontokat az északi határvidéken. A Hezbollah rakétatámadásai miatt mintegy 150 ezer izraeli volt kénytelen ideiglenesen elhagyni otthonát.

A támadások következtében heves tűzharcra került sor a libanoni terrorszervezet és az IDF között, amely mindkét országban jelentős károkat okozott, és jelentős áldozatokkal járt, főként a Hezbollah oldalán.

Szombat reggel a Hezbollah arról számolt be, hogy a két fél közötti konfliktus kezdete óta a 122 harcosa halt meg, de a becslések szerint a szám ennél jóval magasabb.

A Hamász terrortámadása után sok kérdés és találgatás merült fel azzal kapcsolatban, hogy azt Irán és a Hezbollah koordinálta és hagyta-e jóvá.

A Wall Street Journalban napokkal a támadás után megjelent jelentés szerint Eszmail Qaani, az Iszlám Köztársaság Forradalmi Gárdájának Kudsz erői zöld utat adott a támadásnak.

A különböző forrásokból származó legtöbb értékelés azonban arra utal, hogy a Hamász önállóan cselekedett, és nem tájékoztatta regionális terrorpartnereit tervének konkrét részleteiről.

Az izraeli és az amerikai hírszerző és biztonsági ügynökségek hivatalos értékelése szerint Iránnak és a Hezbollahnak nem volt pontos tudomása a Hamász támadási tervéről.

Nawaf al-Moussawi nyilatkozatai mellett az az értékelés is létezik, hogy a Hamászon belül volt és van egy olyan várakozás, hogy a Hezbollah totális háborút indít Izrael ellen, de a Hezbollah tartózkodott ettől.

Az egyik felmerülő magyarázat szerint a Hezbollah, Irán proxyjaként nem szívesen kockáztatta volna meg hatalmának elvesztését a palesztin harc érdekében.

A háború kitörése óta a Hamász vezető személyiségei, mint Iszmail Haníje, Száleh al-Arouri és mások, találkoztak Irán, a Hezbollah és az Iszlám Dzsihád vezető tisztségviselőivel.

Eközben a jemeni Houthi lázadók, Irán hűséges támogatói, a Hamasz támogatására fegyveres összecsapásokba bocsátkoztak Izrael ellen.

Miért nem fogadhatja el Izrael a Hamász által kínált tűzszünetet?

Egy tartós tűzszünet csak a Hamász hatalmának megerősítését és újbóli felfegyverzését segítené.