Arcpirító: A Vöröskereszt Izraelt is okolja, amiért nem jutnak el a túszokhoz

A Vöröskereszt vezetője megvédte szervezetének a több száz izraeli Gázába való elrablására adott válaszát, mondván, hogy Izraelnek kell megoldania a kérdést a Hamász terrorcsoporttal. Izrael korábban bírálta a segélyszervezetet, amiért nem gyakorolt megfelelő nyomást a Hamászra a túszokhoz való hozzáférés érdekében, ugyanakkor ezt megtette amikor a gázai civilek megsegítéséről van szó — írja a Times of Israel.

Mirjana Spoljaric az izraeli 12-es hírcsatornának elmondta, hogy a Vöröskereszt „továbbra is ragaszkodott” a hozzáféréshez, azonban a Hamász izraeli engedményekhez kötötte, hogy a csoport elérhesse a túszokat, és a nemzetközi szervezetnek várnia kellett, amíg ezeket a követeléseket teljesítik.

„Most Izraelnek egy közvetítővel kell tárgyalnia a Hamásszal, amely ebben az esetben Katar. Meg kell találniuk ezt a megállapodást, hogy megtudjuk, hol vannak a túszok, mert jelenleg nem tudjuk, hol vannak. Nem tudjuk, hogy mikor és hova kell mennünk, hogy hozzájuk férjünk. Ez az egyszerű tény” – mondta.

Spoljaric megemlítette a Vöröskereszt szerepét 109 civil szabadon bocsátásában, többségük az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként. Úgy vélik, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 129 túsz még mindig Gázában van – ám nem mindegyikük él. Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy a Hamász által még mindig fogva tartott túszok közül 22-en biztosan meghaltak, a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új értesülésekre és megállapításokra hivatkozva.

„Most folytatjuk a munkát a két féllel, hogy véghezvigyük a megmaradt túszok szabadon bocsátását, és megállapítsuk azoknak a sorsát is, akikről nem tudjuk, mi történt velük” – mondta Spoljaric.

Spoljaric ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy Izrael is felelős azért, hogy a Vöröskereszt nem tudja elvégezni a munkáját a foglyok elérésében, akiknek többsége civil, köztük gyerekek, nők és idősek.

„Izraelnek és a Hamásznak meg kell állapodnia a túszok elérésének és szabadon bocsátásának módozatairól” – mondta.

Spoljaric elmondta, hogy a túszokhoz való hozzáférést szorgalmazta, amikor Katarban találkozott a Hamász vezetőivel, de nem volt hajlandó elárulni a követelésekre adott válaszukat. Hozzátette, hogy nem vesz részt a folyamatban lévő tárgyalásokban, amelyek célja egy újabb megállapodás megkötése további túszok szabadon bocsátásáról.

Izrael azzal vádolta az ügynökséget, hogy október 7-e óta semmit sem tett a Hamász által fogva tartott túszok biztonsága érdekében, többek között még a családtagok által átadott gyógyszereket sem volt hajlandó kiszállítani, és csak abban működött együtt, hogy a megállapodás alapján elengedett túszokat átszállítsa a határon.

Vöröskereszt: A túszok szüleinek „a gázaiak szenvedésére is kéne gondolniuk”

Sokan bírálják a Nemzetközi Vöröskeresztet, amiért nem hajlandó teljesíteni a Hamász által fogva tartott túszok meglátogatására vonatkozó kötelezettségeit.