Lőfegyveres ámokfutás volt Prágában, 15 halott

Egyelőre úgy tűnik, hogy magányos fegyveres tette volt a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán elkövetett lőfegyveres ámokfutás, nem pedig a nemzetközi terrorizmus vagy valamilyen szervezett csoport műve – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő csütörtök esti sajtóértekezletén. A miniszterelnök hozzátette: a biztonsági erők biztosították őt arról, hogy teljesen urai a helyzetnek, és az állampolgárokra már nem leselkedik veszély — jelenti az infostart.hu.

A bölcsészkar épületében történt lőfegyveres támadásban több mint 15 ember életét vesztette. Az ámokfutó szintén meghalt. Feltehetően öngyilkosságot követett el, de a közbelépő rendőrök is fegyvert használtak ellene.

Petr Fiala részvétét fejezte ki minden áldozat hozzátartozóinak és barátainak.

„Sok életet – többségében fiatalokét – oltották ki feleslegesen, és nincs igazolás erre a rettenetes tettre”

– mondta a miniszterelnök.

„Jelenleg úgy tűnik, hogy magányos fegyveressel van dolgunk, aki azóta meghalt.

Tehát nem a nemzetközi terrorizmus vagy szervezett csoport tettéről van szó. Biztosítottak engem arról, hogy a biztonsági erők teljes ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és a Cseh Köztársaságban további veszély nem fenyegeti az állampolgárokat” – szögezte le Petr Fiala.

A miniszterelnök hozzátette, hogy mély szomorúságot és felháborodást érez az értelmetlen és kegyetlen erőszak láttán. Mindenkit arra kért, működjön együtt a rendőrökkel és a mentőkkel, tartsa be az utasításaikat.

„Köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki segített kezelni ezt a nehéz helyzetet. Minden szükségest megteszünk, hogy segítséget nyújtsunk a sebesülteknek, családjuknak és az áldozatok családjának” – tette hozzá Petr Fiala.

A BBC arról tudósított, hogy a prágai lövöldözőt két gyilkossággal is kapcsolatba hozták még a múlt héten. A rendőrségi tájékoztatón arról is beszéltek, hogy a rendőrök szerint nem kizárt, a férfi felelős két ember haláláért. Őket a Prága melletti Klanovicky erdőben gyilkolták meg.
Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítette.

Ajvé: késes támadó rontott be egy párizsi zsidó bölcsődébe!

„Megerőszakollak, mocskos cionista. Megöllek, mocskos zsidó, mocskos cionista” – ordította a támadó.