Kim Dzsong Un: Ha provokálnak, habozás nélkül nukleáris választ adunk

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor kijelentette, Phenjan nem habozna nukleáris támadással válaszolni, „ha egy ellenség nukleáris fegyverekkel provokálná” – jelentette a Reuters az észak-koreai hivatalos hírügynökségre, a KCNA-ra hivatkozva.

Kim megjegyzései napokkal azután hangzottak el, hogy Észak-Korea kétszer is ballisztikus rakétákat lőtt a tengerbe Dél-Korea partjainál.

Megfigyelők szerint az északiak egymás utáni kilövései valószínűleg tiltakozásul történtek Dél-Korea és az Egyesült Államok nukleáris elrettentési terveinek megerősítésére irányuló lépései ellen.

Észak-Korea 2022-ben több tucat ballisztikus fegyvert tesztelt, köztük 2017 óta először interkontinentális ballisztikus rakétákat.

Az ilyen rakéták azért is különösen veszélyesek, mert ezek képesek nukleáris robbanófejekt eljuttatni távoli célpontokra.

Júliusban Észak-Korea egy Hwasong-18 szilárd hajtóanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki próbaképpen, a kilövést Kim felügyelte.

A mostani bejelentés napokkal azután történt, hogy az ország közölte, hogy „szimulált taktikai nukleáris támadás” gyakorlatot hajtott végre két nagy hatótávolságú cirkálórakétára szerelt, az óceánba próbaképpen kilőtt próbatüzérségi atomtöltettel.

Kim Dzsong Un kiakadt, hogy rajta kívül más is akar atombombát

Az észak-koreai vezetés „gyógyíthatatlan megalomániával” vádolja az ukránokat.