Elhalasztja egy zsidó témájú vígjátéksorozat vetítését a British Airways

A Daily Telegraph brit napilap értesülései szerint a British Airways légitársaság elhalasztja a Hapless című brit sorozat vetítését repülőgépein, hogy ne foglaljon állást az Izrael és a Hamász közötti háborúban.

A British Airways, a brit nemzeti légitársaság zászlóshajója állítólag leállította azt a tervét, hogy a Hapless című zsidó szitkomot a repülőgépek szórakoztató rendszerein vetítse – állítólag azért, mert attól tartottak, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború közepette erős reakciókat válthat ki – jelentette a Daily Telegraph című brit székhelyű lap a múlt héten.

A Hapless című sikeres vígjátéksorozat egy londoni újságírót követ, aki egy zsidó újságnak dolgozik, és stílusában a Curb Your Enthusiasm (Félig üres) amerikai sorozat brit változatának tekinthető.

Augusztusban a légitársaság beleegyezett, hogy megvásárolja az első szezont, hogy decembertől hat hónapig bemutathassa repülőgépein. A vállalat azonban később, néhány nappal a Hamász október 7-i támadása után leállította az üzletet.

Gary Sinyor, a sorozat írója, rendezője és producere a Spafax Media nemzetközi médiavállalattól értesült a döntésről, amely az alkotók és a légitársaságok közötti együttműködésre és közvetítésre szakosodott. A Daily Telegraph beszámolója szerint a showrunner azt állítja, hogy azt mondták neki, hogy a British Airways nem akar „állást foglalni” a háborúban a sorozat vetítésével, és a háború végéig akarja halasztani az üzletet.

A Spafax által október 13-án Sinyornak küldött e-mailben, amelyet a Daily Telegraph látott, ez állt:

„A British Airways sajtóirodája megkért minket, hogy vizsgáljuk felül a fedélzeten lévő tartalmakat Izrael/Palesztinával és a jelenleg zajló konfliktussal kapcsolatban. Az a preferenciájuk, hogy a lehető legsemlegesebbek maradjanak ezekben a helyzetekben. Ennek eredményeképpen arra kértek minket, hogy vegyük ki a Hapless-t a decemberi kínálatból, de nagyon szívesen foglaljuk, amint a konfliktus lecseng”.

A sorozat alkotója „értelmetlennek” nevezte a döntést. Sinyor a Daily Telegraphnak nyilatkozva elmondta: „A sorozatnak semmi köze Izrael-palesztinok kérdéséhez. Azt hiszem attól tarthat a légitársaság, hogy Izrael-pártinak tartják, csak azért, mert zsidó karakterek szerepelnek benne”.

Céges hidzsábot is biztosít dolgozóinak a British Airways

A brit légitársaság több, mint 20 év után először terveztette át egyenruháit.