Kitört a káosz: hatalmas kibertámadást indítottak Irán ellen az izraeli hackerek

Egy Izraelhez köthető hackercsoport hétfőn Irán-szerte megbénította a benzinkutakat, válaszul az egyik izraeli kórházat ért iráni kibertámadásra.

A „Gonjeshke Darande”, azaz „Ragadozó veréb” néven ismert csoport a benzinkutak többségét működésképtelenné tette Irán-szerte.

„Ez a kibertámadás válasz az Iszlám Köztársaság és a térségben lévő proxyainak agressziójára” – áll a csoport perzsa és angol nyelvű nyilatkozataiban.

„Hámenei, a tűzzel való játéknak ára van”

– figyelmeztetett a csoport.

„Ez csak egy kis ízelítő abból, hogy mi vár rátok”.

A csoport azt állította, hogy teljes hozzáférést szerzett az érintett benzinkutak fizetési rendszereihez, valamint az egyes benzinkutak központi szerveréhez és irányítási rendszeréhez.

Az iráni állami média arról számolt be, hogy az ország benzinkútjainak közel 70%-a nem üzemel, „szoftverprobléma” miatt, és arra buzdította az embereket, hogy „ne rohanjanak” a még működő benzinkutakhoz.

Iránban mintegy 33 000 benzinkút van, tehát a hackerek közel 23 ezer benzinkút működését akadályozták.

„A korábbi műveleteinkhez hasonlóan ezt a kibertámadást is ellenőrzött módon hajtottuk végre, miközben intézkedéseket hoztunk a mentőszolgálatoknak okozott esetleges károk korlátozására” – tette hozzá a csoport.

„A művelet megkezdése előtt országszerte figyelmeztetéseket juttattunk el az [iráni] mentőszolgálatoknak,

és ugyanezen okból biztosítottuk, hogy a benzinkutak egy része országszerte sértetlen maradjon, annak ellenére, hogy hozzáférünk és képesek vagyunk teljesen megzavarni a működésüket.”

Izraeli szakértő: Irán célja Izrael belerángatása egy nagyobb konfliktusba

Seth J. Frantzman, a The Jerusalem Post elemzője az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokának beszédét vette górcső alá.

A The Times of Israel szerint a csoport vélhetően az izraeli katonai hírszerzési igazgatóságnak van alá rendelve.

Nem sokkal azután, hogy hétfőn megjelentek az első hírek a kibertámadásról, az izraeli Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság közölte, hogy

Irán és a Hezbollah állt a múlt hónapban egy nagyrészt sikertelen kísérlet mögött, amelynek célja a Szafedben található Ziv Orvosi Központ feltörése volt.

„A kiberigazgatóság, az IDF, a Sin Bét, az egészségügyi minisztérium és a kórházi csapatok közös erőfeszítése során a támadást megállították, mielőtt elérte volna célját, vagyis a kórház működésének megzavarását és a civilek orvosi ellátásának károsítását” – áll az igazgatóság közleményében.

„Kiderült azonban, hogy a csoport ellopott néhány, a kórház rendszereiben tárolt érzékeny információt” – tették hozzá.

Izrael és a Hamász közötti gázai háború kezdete óta az Irán által támogatott csoportok, például a libanoni Hezbollah és a jemeni húszik fokozták az Izrael elleni támadásokat.

Totális kiberháború jöhet a Közel-Keleten?

Az irániak, izraeliek és amerikaiak között már évek óta folyik a harc a kibertérben.