Irán azt állítja, hogy kivégzett egy „cionista ügynököt”

A meg nem nevezett férfit azzal vádolják, hogy „cionista ügynök” volt, mert állítólag dokumentumokat és fényképeket adott át a Moszadnak.

Irán bejelentette, hogy szombaton kivégeztek egy „cionista ügynököt”, aki állítása szerint információkat szolgáltatott a Moszadnak. A korábbi esetektől eltérően azonban nem hozták nyilvánosságra az „ügynök” nevét és letartóztatásának időpontját sem.

Az iráni igazságügyi hatóságok hivatalos hírügynöksége, a Mizan Online szombaton jelentette be, hogy a halálraítélt, akitől megtagadták a jogot, hogy fellebbezzen súlyos ítélet ellen, titkos információkat gyűjtött, valamint fényképeket és dokumentumokat adott át különböző külföldi hírszerző ügynökségek képviselőinek, köztük „Moszad-ügynököknek”.

A kivégzett iráni személyt egy beludzsisztáni (Irán délnyugati részén fekvő szegény, szunniták lakta tartomány) férfiként azonosították.

A hírek szerint az „cionista ügynököt” idén áprilisban fogták el három másik, kémkedéssel vádolt személlyel együtt.

Irán rendszeresen ad ki közleményt Izraelnek való kémkedéssel vádolt állampolgárok letartóztatásáról.

Az iráni központi hatalom ellen évtizedek óta lázadó Beludzsisztán tartományban a hétvégén mindeközben újabb támadás történt egy rendőrőrs ellen, amely 11 iráni rendőr halálával járt.

Zsidókat akartak ölni Cipruson, a Moszadnak kellett közbelépnie

Két iráni titkosügynököt tartóztattak le a helyi hatóságok.

Izraeli szakértő: Irán célja Izrael belerángatása egy nagyobb konfliktusba

Seth J. Frantzman, a The Jerusalem Post elemzője az iráni Iszlám Forradalmi Gárda parancsnokának beszédét vette górcső alá.