Biden tanácsadója: Izrael úgy védi a civileket, ahogy még Amerika sem

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán azt mondta, hogy az izraeli hadsereg által a gázai polgári áldozatok megelőzése érdekében tett lépések némelyike talán messzebbre megy annál, mint amit az Egyesült Államok tett volna Izrael helyében.

Megjegyzései enyhíteni látszottak Joe Biden amerikai elnök kritikáját, aki egy nappal korábban azt mondta, hogy Izrael a palesztin enklávéban végrehajtott „válogatás nélküli bombázások” miatt elveszítheti a globális támogatást a Hamász elleni háborúban.

Kirby kiemelte azt a térképet, amelyet az IDF a hónap elején tett közzé, figyelmeztetve a civileket arra, hogy mely városrészeket tervezik megtámadni, hogy időben ki tudjanak menekülni.

„Ez lényegében az rajtaütések megüzenése. Nagyon kevés olyan modern hadsereg van a világon, amelyik ezt tenné. Nem tudom, hogy mi tennénk-e ilyet”

– mondta Kirby egy sajtótájékoztatón.

Kirby azt is elmondta, hogy Izrael csökkentette légicsapásait délen, és inkább a szárazföldi erőkre támaszkodik, mint Gáza északi részén.

„A földön sokkal kisebb mértékben vonultak be Gáza déli részére, mint ahogyan azt tervezték” – mondta Kirby.

„Úgy gondoljuk, hogy ez a városi hadviselésről adott tanácsaink eredménye volt”.

Izrael egyre több globális kritikával szembesül a halálos áldozatok számának növekedése miatt Gázában, három hónapja a Hamász elleni háborúban, amely október 7-én brutális támadást vezetett Izrael ellen, amikor terroristák ezrei tomboltak Dél-Izraelben, lemészárolva 1200 embert, többségében civileket, és mintegy 240 embert ejtve túszul. Izrael ezután indított hadjáratot a terrorcsoport ellen, és megesküdött, hogy felszámolja a Hamász Gázai övezetben lévő hadseregét és kormányát, ahol 2007 óta uralkodik.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium azt állította, hogy a háború kezdete óta több mint 18 600 ember veszítette életét, többségében civilek. Ezeket a számadatokat nem lehet függetlenül ellenőrizni, és Izrael szerint ezek között mintegy 7 000 Hamász-terrorista, valamint a félrement palesztin rakéták által megölt civilek is szerepelnek. További becslések szerint legalább 1 000 terroristát öltek meg Izraelben még az október 7-i támadás során.

Biden, aki a háború kitörése óta példátlan támogatást nyújtott Izraelnek, a hét elején Netanjahut és keményvonalas koalíciójának tagjait támadta a kétállami megoldás ellenzése miatt, miközben arra figyelmeztetett, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi támogatást, és hogy a miniszterelnöknek „változtatnia kell”.

Kirby szerdán azt mondta, hogy az elnök megjegyzései

„a globális vélemény valóságát tükrözik, ami szintén számít. Az Izrael iránti támogatásunk nem csökkent, de voltak aggodalmaink, és ezeket az aggodalmakat ki is fejeztük a katonai hadjárat folytatásával kapcsolatban, még akkor is, ha elismerjük, hogy a Hamász kezdte mindezt, és a Hamász az, aki folytatja”.

Az ENSZ Közgyűlése kedden elsöprő többséggel elfogadott egy nem kötelező érvényű határozatot, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követel a Gázai övezetben, és az összes túsz azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátását. Az Egyesült Államok és Izrael a határozat ellen szavazott.

Kirby a Fehér Házban tartott tájékoztatóján egy „Hozzátok őket haza most” feliratú nyakláncot viselt, amely szimbólum az elmúlt hetekben mindenütt jelen volt Izraelben. Izraeli tisztviselők szerint körülbelül 135 túsz van még Gázában, köztük körülbelül 20 holttest.

Kirby megjegyzései Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökre tervezett találkozója előtt hangzottak el. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a tisztviselő a tervek szerint találkozik Jichák Herzog elnökkel, Joav Gallant védelmi miniszterrel, Benny Ganz miniszterrel és a Hamász elleni háborút irányító háborús kabinet más tagjaival is.

Kirby elmondta, hogy a Kerem Shalom átkelő esetleges megnyitása – amelyet nemrég nyitottak meg a segélyellenőrzések előtt – napirenden lesz Sullivan találkozóin.

Miközben a humanitárius erőfeszítések zajlanak, a háború befejezése nem látszott a láthatáron, miután Netanjahu és Eli Cohen külügyminiszter szerdán egyaránt fogadkozott, hogy a Hamász elleni katonai offenzíva a nemzetközi támogatás elvesztésének kockázatával ellenére is folytatódik.

Egy déli katonai létesítményben tett látogatása során a miniszterelnök azt mondta a katonáknak, hogy „folytatjuk a végsőkig, a győzelemig, a Hamász felszámolásáig” – még a nemzetközi nyomás ellenére is. „Semmi sem fog megállítani minket”.

A miniszterelnök intelmeit visszhangozva Cohen azt mondta a látogatóban lévő ausztrál külügyminiszter-helyettesnek, Tim Wattsnak, hogy a Hamász elleni háborút „nemzetközi támogatással vagy anélkül” folytatni fogják — számol be a Times of Israel.

Biden: Izrael lassan elveszíti a világ támogatását, kétállami megoldás kell

Biden meglehetősen otrombán szól bele az izraeli belpolitikába.