A palesztinok háromnegyede egyetért a Hamász október 7-i támadásával

A Palesztin Politikai és Felméréskutató Központ (PSR) szerint négy palesztinból három úgy véli, hogy a Hamásznak igaza volt az október 7-i, határokon átnyúló támadással, amelyben a terroristák több mint 1 200 embert gyilkoltak meg kegyetlenül Izraelben és ezreket sebesítettek meg.

A mérvadó felmérés – az október 7. óta a második ilyen jellegű kutatás – megállapította, hogy a válaszadók 72%-a szerint helyes, hogy a Hamász  tömegmészárlást hajtott végre, míg 22% helytelennek minősítette a terrorcsoport döntését a támadásról.

A válaszadók 89%-a tagadta, hogy a palesztin terroristák háborús bűnöket követtek volna el október 7-én, míg 95%-uk azt állította, hogy Izrael megsértette a nemzetközi jogot a Hamász elleni gázai védelmi művelet során.

Amikor arra kérték őket, hogy értékeljék a különböző palesztin szereplőkkel való elégedettségüket, a válaszadók körében a Hamász végzett az élen 72%-os elégedettséggel, amelyet Jahja Szinwar, a Hamász gázai vezetője (69%) és az iszlamista csoport „politikai” vezetője, Iszmail Hanijeh (51%) követett.

Ha Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője most tartana választásokat, a Hamász a szavazatok 51%-át kapná, míg Abbász Fatah-frakciója a palesztinok 19%-ának támogatását élvezné.

A PSR felmérése szerint a palesztinok több mint fele úgy véli, hogy a Hamász „a legérdemesebb arra, hogy ma a palesztin népet képviselje és vezesse”.

Egy Abbász és Hanijeh közötti elnökválasztás esetén a Hamász vezetője a szavazatok 78%-át kapná; a palesztinok 88%-a szerint Abbásznak le kell mondania.

A PSR azon kérdésére, hogy az izraeli katonai művelet befejezése után melyik pártnak kellene kormányoznia a Gázai övezetet, a megkérdezettek 60%-a a Hamászt választotta.

A megkérdezettek mindössze 1%-a mondta, hogy elégedett az USA konfliktusban játszott szerepével. Emellett kétharmaduk ellenezte, hogy a Palesztin Hatóság részt vegyen az USA-val való találkozókon.

Október 18-i tel-avivi látogatása során Joe Biden amerikai elnök beszédet tartott, amelyben azt állította, hogy „a Hamász nem képviseli a palesztin népet”.

November 8-án Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Gázát az ellenségeskedések után át kell adni a Palesztin Hatóságnak. A megoldásnak „magában kell foglalnia a palesztin vezetésű kormányzást és a Palesztin Hatóság alá tartozó Ciszjordániával egyesített Gázát” – jelentette ki Blinken.

Az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének szóvivője a múlt hónapban azt mondta, hogy a palesztin vezetés jövője „a palesztin nép kérdése”.

Hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban kizárta, hogy a Palesztin Hatóság a Hamász után a Gázai övezetet irányítsa.

„A Hamász és a Palesztin Hatóság között csak annyi a különbség, hogy a Hamász itt és most akar elpusztítani minket, a Palesztin Hatóság pedig fokozatosan akarja ezt megtenni”

– mondta Netanjahu.

Eitan Fischberger on Twitter: „BREAKING: New Palestinian public opinion poll released by PCPSR – the first since October 7th. Main findings:🔸️72% support the 10/7 massacre🔸️Support for Hamas triples in West Bank (82% supported the massacre)🔸️Support for „armed struggle” rises ten pts to +60% pic.twitter.com/AUulsmfGlB / Twitter”

BREAKING: New Palestinian public opinion poll released by PCPSR – the first since October 7th. Main findings:🔸️72% support the 10/7 massacre🔸️Support for Hamas triples in West Bank (82% supported the massacre)🔸️Support for „armed struggle” rises ten pts to +60% pic.twitter.com/AUulsmfGlB

Az izraeli-palesztin konfliktus gyakran emlegetett hazugságai

Meghívott szakértőként szólalt fel a Danube Institute Izraelről szóló konferenciáján lapunk főszerkesztője, Megyeri Jonatán, illetve főmunkatársa, Robert C. Castel is.