Menekülőben az október 7-i mészárlás kitervelői

A Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar nem sokkal a háború kezdete után humanitárius konvojjal menekült el Gázavárosból a dél-gázai Khan Juniszba – közölte egy izraeli katonai forrás szombaton a KAN hírügynökséggel.

Szombat este Daniel Hagari, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a Shejajában és Jabaljában a magukat megadó terroristák azt mondták az izraeli biztonsági erőknek, hogy a Hamász vezetői, köztük Sinwar, „tagadják a valóságot”, annak ellenére, hogy naprakészen tájékoztatták őket a helyszíni helyzetről.

„A terroristák arra panaszkodtak, hogy a Hamász nem hajlandó felismerniazt a súlyos helyzetet, amelybe Gázát sodorták . Az az érzés is elterjedt, hogy a földalatti Hamász vezetése nem törődik a föld feletti gázai közvéleménnyel. Ez nagyban aggasztja a Hamász katonai ügynökeit is”

– tette hozzá Hagari.

Néhány hete az izraeli média arról számolt be, hogy Sinwar és a Hamász al-Kasszam Brigádok parancsnoka, Mohammed Deif vélhetően a Gáza déli részén fekvő Khan Juniszban bujkál.

A nyilatkozat és a jelentés akkor hangzott el, amikor az IDF folytatta hadműveleteit a Gázai övezet egész területén, fokozva a csapásokat Khan Juniszban és Gáza déli részének más területein.

Mit mond a nemzetközi hadijog az Izrael és Hamász közötti háborúról?

Vizsgáljuk meg, mik is a hadijog szabályai, amelyek oly fontosak mindenkinek, és ki sérti meg ezeket? Sebes Gábor jegyzete.