Lemondott az egyik amerikai elit egyetem erkölcsi csődöt mondott vezetője

Napokkal azután, hogy a Pennsylvania Egyetem elnöke egy kongresszusi meghallgatáson nem mondta meg, hogy a zsidók népirtására való felhívások megszegik-e az iskolai szabályokat, lemondott pozíciójáról. Követte őt az egyetem kuratóriumának vezetője is.

Az egyetemet támogató adományozók nyomására lemondott a Pennsylvaniai Egyetem elnöke egy kongresszusi meghallgatáson tett tanúvallomása miatti kritikák közepette, ahol többszöri kérdésre sem tudta megmondani, hogy a zsidók népirtására irányuló felhívások az egyetemen sértik az iskola magatartási szabályzatát.

Liz Magill távozását, aki második éve volt az elitegyetem elnöke, szombaton késő délután jelentette be az iskola kuratóriumának elnöke, Scott Bok. A közlemény szerint Magill „önként nyújtotta be lemondását”, és továbbra is az egyetem Carey jogiiskolájának állandó oktatója marad. Állítólag Magill Beleegyezett abba, hogy továbbra is a UPenn vezetője marad, amíg az egyetem ideiglenes elnököt nem nevez ki.

„Megtiszteltetés volt számomra, hogy ennek a figyelemre méltó intézménynek az elnökeként szolgálhattam. Megtiszteltetés volt együtt dolgozni karunkkal, diákjainkkal, munkatársainkkal, öregdiákjainkkal és a közösség tagjaival a UPenn létfontosságú küldetéseinek előmozdítása érdekében”

– fogalmazott Magill a közleményben.

Nem sokkal a nyilatkozat kiadása után Bok bejelentette, hogy ő is azonnali hatállyal lemond, miközben megvédte Magillt, és azt sugallta, hogy az iskola nem támogatta őt eléggé.

A Magill lemondását követelő felhívások azután robbantak ki, hogy kedden tanúvallomást tett az amerikai képviselőház egyetemi kampuszokon tapasztalható antiszemitizmussal foglalkozó bizottsága előtt, ahol a Harvard Egyetem és az MIT elnökével együtt jelent meg.

Az egyetemeket szerte az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy nem védik meg a zsidó diákokat, miközben világszerte megnőtt az antiszemitizmustól való félelem a Hamász terroristák október 7-i, Izrael elleni halálos támadása és az azt követő gázai háború óta.

A három elnököt a bizottság elé idézték, hogy válaszoljanak ezekre a vádakra. Ügyvédi válaszaik azonban visszhangot váltottak ki az ellenzőkből, különösen a New York-i Elise Stefanik republikánus képviselőnő kérdéssorára összpontosítva, aki többször megkérdezte, hogy a „zsidók népirtására való felhívás” sérti-e a UPenn magatartási kódexét.

„Ha a beszéd magatartássá válik, akkor az lehet zaklatás, igen”

– mondta Magill. További kérdésre Magill azt mondta Stefaniknak:

„Ez egy kontextusfüggő döntés, kongresszusi képviselőnő”.

A kritika a Fehér Házból, Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzóból, a kongresszus tagjaiból és adományozóktól is záporozott. Az egyik adományozó, Ross Stevens azzal fenyegetőzött, hogy visszavonja 100 millió dolláros adományát az egyetem „antiszemitizmussal kapcsolatos álláspontja miatt”, ha Magillt nem váltják le.

Erkölcsileg csődöt mondtak a legnevesebb amerikai egyetemek vezetői

Nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy a “zsidók kiirtására való felhívás” szembemegy-e az általuk képviselt intézmények magatartási kódexével.