Merre tovább Likud? – új kihívója akadt Benjamin Netanjahunak

Nir Barkat gazdasági miniszter és egykori jeruzsálemi polgármester a hírek szerint azt tervezi, hogy indul a Likud vezetéséért.

A párttagokkal folytatott beszélgetésen Barkat állítólag azt mondta:

„A háború után az emberekhez kell fordulnunk, és újra el kell nyernünk a bizalmukat”.

Barkat miniszter az erről szóló hírekre reagálva kijelentette, hogy „nem áll szándékában együttműködni olyan önérdekű politikai pártokkal”, amelyek „éket akarnak verni” közé és a miniszterelnök közé.

„Nem titok, hogy tényszerű és szakmai kritikát fogalmazok meg a költségvetési kérdéssel kapcsolatban, amelyről úgy vélem, hogy Izrael népének javára fog megoldódni” – tette hozzá Barkat.

Ki vezethetné a Likudot Netanjahu után?

Az izraeli 12-es csatorna közvélemény-kutatása erről kérdezte a Likud szavazóit.

Barkat vasárnap kihagyta az állami költségvetésről szóló szavazást, amit a Likudon belül sokan bíráltak.

Elijahu Revivo képviselő például a Radio Tzafon rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy „Barkat miniszter úr egyre több kérdésben nem ért egyet a kormánnyal saját megfontolásai miatt. Egy bizonyos ponton a Likud és a közvélemény elé kell majd állnia, és meg kell magyaráznia, hogy mik ezek a valódi okok”.

Arra a kérdésre, hogy Barkat gondolkodik-e a háború utáni jövőjéről a Likudban, Revivo azt mondta:

„Ez nem az az időszak, amikor bárki megengedheti magának, hogy politikai megfontolásokkal foglalkozzon”.

Barkat a múltban arról beszélt, hogy egy napon szívesen vezetné a Likudot, de ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor indul a párt vezetéséért, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök lemond.

Legyen úgy: Izrael-barát elnöke lehet Romániának

Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes a közelmúltban végzett összes felmérésben jelentős előnnyel vezet potenciális riválisai előtt.