Legyen úgy: Izrael-barát elnöke lehet Romániának

Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes a jövő évi romániai elnökválasztás legnépszerűbb jelöltje. Jó kapcsolatokat ápol Izraellel, és van egy zsidó-amerikai veje is.

Míg Nyugat-Európában százezrek vonultak az utcára, hogy Izrael ellen tiltakozzanak, a legtöbb kelet-európai fővárosban sokkal kevésbé volt viharos a hangulat.

Az egyik ilyen ország Románia, amely a háború első napjától kezdve Izrael mellett állt, abszolút támogatását fejezte ki Izrael önvédelemhez való joga iránt, és élesen elítélte a Hamász terroristák által elkövetett mészárlást. Egy év múlva elnökválasztást tartanak Romániában, és egy friss felmérés szerint a legnépszerűbb jelölt Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes, aki korábban Románia külügyminisztere volt, és a Szociáldemokrata Pártot vezette. Geoană Izrael lelkes támogatójának számít, és szoros kapcsolatokat ápol Jichák Herzog izraeli elnökkel.

Geoană emellett sokszor kiemeli Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel való régi barátságát is.

Geoană szeptemberben Izraelbe látogatott, ahol találkozott Herzoggal, Netanjahuval és Joáv Gallant védelmi miniszterrel. Kiemelte a NATO és Izrael szoros, régóta fennálló partnerségét, valamint az éghajlatváltozás, az innováció és az új technológiák terén való együttműködésük megerősítésére irányuló erőfeszítéseiket.

Lánya, Ana Maria nemrég ment hozzá Garrett Caytonhoz, aki egy amerikai zsidó milliárdos család leszármazottja.

Izraelnek elege lett a balos kritikákból, visszahívja a madridi nagykövetét

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök már megint kipécézte magának a zsidó államot.

Az október 7-i mészárlás után a Cayton Goldrich családi alapítványa összefogott a Los Angeles-i Zsidó Szövetséggel, és egymillió dolláros támogatást ajánlott fel Izraelnek. A család alapítványa egyébként számos más zsidó és izraeli ügynek adományoz, például a Tel Aviv-i Egyetemnek és a Jeruzsálemi Alapnak.

Geoană maga is többször nyilvánosan elmondta, hogy csodálja Izraelnek a megalakulása óta elért eredményeit – annak ellenére, hogy összetett biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie. A hi-tech iparát olyan sikertörténetnek tekinti, amelyet szerinte hazájában, Romániában is követni kellene.

Geoană nemrégiben önéletrajzi könyvet adott ki, amelyben részletesen megosztotta a Románia jövőjével kapcsolatos doktrínáját. Bár hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulni kíván Románia elnöki tisztségéért,

a közelmúltban végzett összes felmérésben Geoană jelentős előnnyel vezet potenciális riválisai előtt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A holland választásokon győztes Geert Wilders miatt őrjöngenek a palesztinok

Hollandia történetének legizraelpártibb kormánykoalíciója jöhet, ha minden jól alakul.