Izrael másodfokú utazási figyelmeztetést adott ki Magyarországra

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács hétfőn frissítette az izraelieknek szóló utazási figyelmeztetéseit.

Izrael több európai (köztük Magyarország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország sbt.), illetve dél-amerikai ország (köztük Argentína és Brazília), valamint Ausztrália és Oroszország esetében is kettes szintre („potenciális veszély”) emelte az utazási figyelmeztetését.

A Nemzetbiztonsági Tanács azt javasolja az izraelieknek, hogy fokozottan figyeljenek és tegyenek óvintézkedéseket az ezekben az országokban történő tartózkodásuk alatt.

Számos afrikai ország, köztük Dél-Afrika és Eritrea, valamint Közép-Ázsiában Üzbegisztán, Kazahsztán és Türkmenisztán hármas szintű besorolást kapott, amelynek alapján a nem létfontosságú utazások elhalasztását javasolja a Tanács.

A Nemzetbiztonsági Tanács megismételte azt az ajánlását is, hogy az izraeliek fontolják meg minden külföldi utazásukat, és felszólította azokat, akiknek mégis külföldre kell utazniuk, hogy

a nyilvánosság előtt rejtsék el zsidó és izraeli identitásukat.

Háború idején is meggyúlnak a hanukai gyertyalángok városaink közterein

A fény ünnepe mához egy hétre, csütörtök este kezdődik és nyolc napig tart.

„A háború kezdete óta egyre több erőfeszítést azonosítottunk Irán és kapcsolt szervezetei, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád részéről, hogy izraelieket és zsidókat vegyenek célba világszerte”

– áll a Nemzetbiztonsági Tanács közleményében. „Ennek alapján, valamint az uszítás, a támadási kísérletek és az antiszemitizmus világszerte növekvő szintje miatt a Nemzetbiztonsági Tanács megismételte az izraelieknek szóló ajánlását, hogy ebben az időszakban gondolják át a nem létfontosságú utazásokat”.

A Nemzetbiztonsági Tanács hétfői nyilatkozatával együtt kiadott térképen az egyes országok riasztási szintjei az első szinttől (nincs veszély) a negyedik szintig (nagy veszély) terjednek.

A Tanács közleménye azt is javasolta, hogy a külföldön tartózkodó izraeliek kerüljék a tüntetéseken és gyűléseken való részvételt, és mindig legyenek éberek.

A riasztások teljes listája megtalálható a Nemzetbiztonsági Tanács honlapján.

Ma Izrael! Holnap Európa! – budapesti plakátkampányt indított a TEV

„A terror mindannyiunk ellensége, és annak felszámolása közös ügyünk” – írja a Tett és Védelem Alapítvány.